Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán és Merkel a bankadó bevezetése mellett

Létrehozva: 2010. július 21.
Módosítás: 2010. július 22.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A bankadó bevezetése mellett foglalt állást szerdán Berlinben a magyar miniszterelnök és a német kancellár. Orbán Viktor kormányfő Angela Merkel meghívására érkezett egynapos bemutatkozó látogatásra Berlinbe, ahol a kancellári hivatalban mintegy kétórás megbeszélést folytattak.

Angela Merkel úgy értékelte, hogy a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország közötti tárgyalások felfüggesztése semmilyen hatással nincs a német-magyar gazdasági kapcsolatokra. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország hosszú távon is a stabilitás útjára lép, és ebből kiindulva a 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt kedvezőnek nevezte.

A magyar miniszterelnök a megbeszélésen jelezte: az IMF-fel kötött megállapodás októberen lejár, ezért semmi fajta hosszú távra szóló kérdésről nem volt értelme tárgyalni az IMF-fel. Orbán Viktor ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarország betartja a megállapodásban foglalt feltételeket, így a 3,8 százalékos hiánycélt is. "A későbbiekben már az Európai Unióval kell tárgyalni arról, hogy miként csökkenti Magyarország költségvetési hiányát 3,8 százalékról az unió által elvárt 3 százalék alá" - fogalmazott a miniszterelnök, utalva arra, hogy a következő évi költségvetés már az unióval folytatott tárgyalások alapján születik meg.

Mindkét fél támogatja a bankadó bevezetését

A két ország egyaránt fontosnak tartja a bankadó bevezetését, míg azonban a német kancellár a bankadót nem elsősorban a költségvetési egyensúly szempontjából nevezte fontosnak, hanem egyfajta, jövőbeni válságelhárítást célzó, biztonsági alap létrehozásáról beszélt, a magyar miniszterelnök leszögezte: új megoldások keresésére van szükség, és ezek közé tartozik a költségvetési fegyelmet és a gazdasági növekedést ötvöző gazdaságpolitika, és a bankadó is az ilyen jellegű "tabudöntögetés" egyik eleme.

A tárgyalásokat követő nyilatkozatában a német kancellár üdvözölte a Fidesz nagyarányú választási győzelmét, amely - mint kiemelte - stabil kormányzást tesz lehetővé. Emlékeztetett a két ország közötti hagyományos baráti kapcsolatokra, és ismételten háláját fejezte ki a berlini fal lebontásához, illetve a német egység helyreállításához nyújtott magyar hozzájárulás miatt. A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország érdekelt a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség sikerében, és utalt arra, hogy Németország kész támogatást nyújtani ahhoz.

A Nabucco mellett foglaltak állást

A tárgyalások során érintették az energiapolitikát, és egyetértettek abban, hogy megbízható energiaszállítókra, illetve a források diverzifikálására van szükség, és ennek kapcsán állást foglalt a Nabucco földgázvezeték mellett. A kancellár szerint magyar vendégével egyetértettek abban is, hogy a közös európai gazdaságpolitikával kapcsolatban állandó egyeztetésre van szükség. Úgy értékelte, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban energikus lépéseket tett a stabilitás és a növekedés érdekében.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország alapvető érdeke a német gazdaság sikere. A kormányfő szerint Magyarország az elmúlt egy évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott a költségvetési kiadások lefaragásában. Ezek az intézkedések megteremtik az alapot egy olyan gazdasági növekedéshez, amely a pénzügyi egyensúly megbontása nélkül valósul meg Magyarországon, ugyanakkor az országot visszaviszi a közép-európai régió gyorsan növekvő országai közé.

Ugrás vissza Ugrás vissza...