Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Antall Józsefre emlékezünk december 12-én

Cikk:

A rendszerváltás utáni Magyarország első miniszterelnöke halálának tizedik évfordulója alkalmából megemlékezések sorozatát rendezik meg a fővárosban, vidéken és határainkon túl.
Az Antall József halálának tizedik évfordulóján tartandó megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy pártállásra való tekintet nélkül, mindenki lerója kegyeletét a rendszerváltás első miniszterelnöke előtt - mondta Dávid Ibolya , az MDF elnöke csütörtökön. December 7-én a Szent István Bazilikában Erdő Péter celebrál szentmisét, az Operaházban emlékhangversenyt adnak. December 12-én - Antall József halálának tizedik évfordulóján - a volt miniszterelnök sírjánál lesz megemlékezés, aznap este a Gellért Szállóban a Konrad Adenauer Stiftung, az MDF és a Fidesz közös szervezésében mutatkozik be az Antall József Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány.
A rendezvényen felszólal Berhard Vogel , volt német tartományi miniszterelnök, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke, Orbán Viktor volt miniszterelnök és Dávid Ibolya MDF-elnök.
Nemzetközi konferencia lesz az MTA-n
A Magyar Tudományos Akadémián december 13-án rendeznek nemzetközi konferenciát Antall József és kora címmel. A konferencia fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök, előadást tart Sólyom László , az Alkotmánybíróság volt elnöke, Glatz Ferenc , a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, valamint Antall József külföldi kortársai.
Felavatják Antall József mellszobrát
December 14-én felavatják Antall József első budapesti mellszobrát az Orvostörténeti Múzeum mellett. Dávid Ibolya közölte: az Antall József Emlékbizottság egyöntetű állásfoglalásának megfelelően, az eseményekre meghívót küldtek a volt miniszterelnököknek és a jelenlegi kormányfőnek, a volt koalíciós kormánytagoknak és parlamenti képviselőknek. Ezek az ünnepségek alkalmat adnak arra, hogy a volt miniszterelnökök részt vegyenek a megemlékezésen, és leróják tiszteletüket - mondta.
Megemlékezés Zágrábban is
Dávid Ibolya hangsúlyozta: az Antall József Emlékbizottság méltó nemzeti megemlékezésre tett javaslatot, ami nem pártrendezvény. Antall Józsefné , a néhai miniszterelnök özvegye a sajtótájékoztató után elmondta, nagyon sok vidéki rendezvényen emlékeznek meg Antall Józsefről, Zágrábban megkoszorúzzák a szobrát. Meg vagyok hatva, hogy tíz év után is fontos az embereknek Antall József személye, aki mindig azt kereste, hogyan lehet békésen megoldani a problémákat - fogalmazott Antall Józsefné.
Ugrás vissza Ugrás vissza...