Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Első alkalommal antibiotikum-napot tartanak az EU-ban

Létrehozva: 2008. november 17.
Módosítás: 2008. november 17.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kedden kezdődő - majd éves rendszerességgel folytatódó - akciósorozat célja a tudatosság növelése a felelősségteljes antibiotikum-felhasználás terén, amely hozzájárul ahhoz, hogy az antibiotikumok hatásosak maradjanak a jövőben is.

Az uniós antibiotikum-nap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezése, szoros együttműködésben az Európai Unió intézményeivel, a tagországok egészségügyi hatóságaival, az Egészségügyi Világszervezettel és sok más szakmai csoport képviselőivel. Az ECDC és partnerei mindenkit - egészségügyi hatóságokat, egészségügyi dolgozókat, gyermekgondozó szakembereket, szociális munkásokat, civil szervezeteket, családokat és magánszemélyeket - ösztönöznek, hogy vegyenek részt az Európai Antibiotikum Napon, maguk is kezdeményezzenek vitákat az antibiotikumok felelősségteljes alkalmazásáról.
 
Az uniós illetékesek figyelmeztetnek arra, hogy az antibiotikum nem megfelelő alkalmazása súlyos közegészségügyi veszélyt jelent az EU lakossága számára. Az indokolatlanul vagy helytelenül szedett antibiotikumok következtében a baktériumok ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, ami az antibiotikumok jövőbeli hatástalanságának kockázatát rejti magában.

A most induló mozgalom támogatja az antibiotikum-felhasználásra vonatkozó, már létező nemzeti stratégiákat és ösztönzi az ilyen jellegű kampányok szervezését azon országokban, ahol ilyenek még nincsenek.

Az uniós járványügyi központ magyar igazgatója, Jakab Zsuzsanna a rendezvény alkalmából közzétett üzenetében emlékeztetett arra, hogy az antibiotikum-napról az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek idei szlovéniai nem hivatalos tanácskozásán döntöttek.

 "Mindamellett, hogy a közegészségügyi hatóságok évek óta felhívják a figyelmet az antibiotikumok megfelelő és visszafogott alkalmazására, a legtöbb tagországban nem változott az antibiotikumok felhasználási gyakorlata" - intett az igazgató.
    Az első ilyen nap fő célja a lakosság meggyőzése, hogy "banális vírusfertőzések esetén (például egyszerű
megfázás vagy influenza) ne igényeljenek antibiotikum-kezelést" - jelentette be Jakab Zsuzsanna. Hangsúlyozzák továbbá azt is, hogy a betegeknek mindenkor szükséges követniük az orvosaik tanácsait.
 
Az uniós antibiotikum-napon számtalan rendezvényt tartanak a tagállamokban, és az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése alatt is rendeznek figyelemfelkeltő programot. A részletekről minden érdeklődő tájékozódhat a http://antibiotic.ecdc.europa.eu honlapon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...