Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az APEH felkészült a tízezer vagyonosodási vizsgálatra

Létrehozva: 2006. június 12.
Módosítás: 2006. július 4.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az adóhivatal lesz az egyetlen államigazgatási szervezet, amelynek nem csökken a létszáma. A jövőre esedékes tízezer vagyonosodási vizsgálat lefolytatásához más feladatokat hátrébb kell sorolni.
A kamattámogatás után 20 százalék járulékot fizetnek a bankok a jövőben, amelyből évi 25 milliárd forint állami bevétel keletkezik - mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a hétfői kormányülés után.
Az adóhivatal felkészült az évi 10 ezer vagyongyarapodási vizsgálat lefolytatására. Az adóhatóság lesz az egyetlen államigazgatási szervezet, amelynek nem csökken a létszáma - közölte Szikora János, az APEH elnöke.
Gál J. Zoltán ismertetése szerint a tervezett 20 százalékos kamat- és árfolyam-nyereségadót csak a nyugdíj-előtakarékosság és a lakás-takarékpénztári betét után nem kell megfizetni.
Jön a szolidaritási adó
A magánszemélyek által jövő évtől fizetendő 4 százalékos szolidaritási adót 6 millió 50 ezer forint feletti éves jövedelem után kell fizetni, míg a társaságok adóalapja utáni hasonló adót szeptember 1-jétől tervezi meghonosítani a kormány.
Szikora János, az APEH elnöke elmondta, hogy évente 250-280 ezer adóellenőrzést folytat le a hatóság, 2005-ben ezek során 202 milliárd forint adóhiányt állapított meg. Ebből 12 milliárd volt szja-jellegű, a zöme az áfához kapcsolódik.
Idén eddig 184 vagyonosodási vizsgálat
Az idén eddig 184 vagyonosodási vizsgálatot folytatott le az APEH a tervezett 500-600-ból. Ennek háromnegyedében állapított meg adóhiányt, átlagosan 13 millió forintot. (A múlt évi átlag még csak 10 millió forint volt.) Az elnök elmondta, hogy a pénzügyminiszter a jövő évtől évi 10 ezer ilyen vizsgálatra kérte fel az adóhatóságot, amit el tud végezni, bár más feladatait hátrább kell sorolnia. A munkát segíti, hogy az APEH-nél nem lesz létszámcsökkentés - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy miként választják ki a 10 ezer ellenőrizendő személyt, az elnök a kontrolladatokra - például az illetékhivatali ingatlanvásárlási jelzésekre - hivatkozott.
Ugrás vissza Ugrás vissza...