Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő elégedett az adóhivatal munkájával

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nagyon jól végezték dolgukat az adóhivatal munkatársai, amit mutat, hogy az elmúlt hónapokban - hosszú évek után - a terveknek megfelelő, sőt annál talán hajszálnyival több bevétel folyt be az államháztartásba.
A kormányfő pénteken az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) országos vezetői értekezletén vett részt, ahol elmondta: az APEH országos rendszerében mintegy 500 fővel nő a létszám, amit a megnövekedett feladatokkal, így az új adónemek bevezetésével, a szélesebb körű adóigazgatási eljárásokkal támasztott alá.
A jövő évre tervezett tízezer vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatban a kormányfő felhívta a figyelmet: lehetőség van arra, hogy ezt ki-ki maga kérje. A politikai elitnek ebben példát kell mutatnia, ő is kezdeményezni fogja a vagyonosodási vizsgálatot maga ellen - hangsúlyozta.
- Azt fogom kérni politikustársaimtól, hogy tegyék meg ugyanezt. A parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői járjanak élen, mutassanak példát, nincsen titkolnivalójuk nekik sem ebben az ügyben - fűzte hozzá.
Védeni a tisztességesek érdekeit
A vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban kiemelte: azok érdekeit védi, akik tisztességesen fizetnek adót, valamint azokét, akik ezekből az adókból szociális, jóléti és egyéb szolgáltatásokat kapnak. A vagyonosodási vizsgálat elsősorban azokra terjed ki, akik a különböző nyilvános nyilvántartások alapján az elmúlt időszakban vélhetően jelentősen meggazdagodtak - mondta a miniszterelnök, aki szerint el kell kerülni még a látszatát is annak, hogy ezt bárki fenyegetésként élje meg. A dolog a tisztességről és a felelősségről szól - hangsúlyozta.
A politikusok adóbevallásának nyilvánosságát indítványozó ellenzéki javaslat kapcsán azt mondta: láthatóan ebben most egyezség van a politikai pártok között, menni kell tovább az ezek szerint az ellenzék által is támogatott úton.
Az egyéni és társas vállalkozások pénztárállományára kivetendő adó kapcsán a miniszterelnök úgy vélekedett: a mikrovállalkozások világában teljesen valószerűtlen, hogy ezer milliárd forint ott van valóságos eszközben, hiszen ha így volna, többségük nem mikrovállalkozás volna.
Egyforma adóztatás
- Ahogyan minden munkavállalónak fizetnie kell a jövedelme után, a vállalkozásokból kivett pénz után is adózni kell. A tőkét és a munkát egyformán kell megadóztatni - mondta Gyurcsány Ferenc.
A miniszterelnök megelégedését fejezte ki azért, hogy az adóhivatal nem vált politikai küzdelmek helyszínévé. Mint elmondta, ez azért fontos, mert olyan széles értelemben vett társadalmi kultúrára van szükség, amely segít megértetni mindenkivel, hogy mi a felelőssége, s azt is, hogy ennek a felelősségnek része a közteherviselésben való részvétel is.
- A jó minőségű közszolgáltatásokhoz, s ahhoz, hogy ezekből részesedhessen tehetős és szükségben szenvedő egyaránt, az szükséges, hogy a közterhekhez mindenki hozzájáruljon pénzügyi képessége, vagyonának nagysága alapján - mondta.
Az átláthatóság teremt erkölcsi alapot
A kormányfő többször hangsúlyozta: nem egyszerűen új egyensúlyi programról, reformokról vagy fejlesztésekről van szó, hanem új közfelelősségről és magánfelelősségről, ha úgy tetszik, egy új kultúrának az elsajátításáról.
Az állam a kormányfő szerint azzal, hogy átláthatóan működik, megteremti az erkölcsi alapját annak, hogy azt mondja: adót mindenkinek fizetnie kell.
Az adóhivatallal kapcsolatos elvárásairól kifejtette: együttműködő, szolgáltatni tudó, kiszámíthatóan működő adóhatóságot szeretne, amelynek van presztízse, tekintélye.
Hárommilliónyian a nyilvántartásban
A miniszterelnök értékelése szerint jól halad az egyéni járulék-nyilvántartási rendszer bevezetése, amely az egészségügyi reform egyik alapja. Már közel 3 millió személy adatai vannak a nyilvántartásban, akiknek az alkalmazáshoz kötődő terheit befizették - mondta.
Erre azért van szükség, hogy az egészségügyi reform következő szakaszában, jövő januártól mindenkiről tudhassa a háziorvosa, a szakorvosa, hogy áll-e mögötte járulékfizetés, jogosan veszi-e igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. Így ki fog derülni, ki az a pár százezer ember, aki mögött nincs sem állami, sem magánbefizetés - tette hozzá.
Ez az egyik legfontosabb eszköze a gazdaság kifehérítésének, annak, hogy szolgáltatás-, biztosításalapúvá váljon az egészségügy, integrált legyen a nyilvántartás - mondta a miniszterelnök, aki szerint ez a közszolgálati reform legfontosabb lépése. Mint elmondta, ősztől lehetővé válik, hogy mindenki ellenőrizze, a munkáltatók fizetnek-e utána járulékot.
Ősz közepéig kiválasztják a regionális vezetőket
Az adóhatóságnál 2007. január 1-től létrejön a regionális középszintű vezetői szint, az erre való felkészülés elkezdődött, a személyi döntésekre ősz közepéig sor kerül.
A miniszterelnök hangsúlyozta: csak az teremt lehetőséget az adócsökkentésre, ha mindenki részt vesz a közteherviselésben. Ha van olyan bevételi többlet, amiről le lehet mondani, akkor lehet adót csökkenteni. A kormányfő szerint az elmúlt időszak tapasztalatai alapján önmagában az adócsökkentés nagyon ritka - és sokszor vitatható - kivételtől eltekintve, nem hozott több adóbevételt, és önmagában nem dinamizálja a gazdaságot.
Ugrás vissza Ugrás vissza...