Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Országos értekezletet tartott az adóhivatal

Cikk:

A becslések szerint a GDP csaknem 20 százalékának megfelelő, 3000-5000 milliárd forint összegű adózatlan jövedelem képződik évente a szürke- és a feketegazdaságban - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) országos értekezletén.

Gyurcsány Ferenc szerint a szürke- és a feketegazdaságból be nem folyt adó- és járulékbevétel mértéke több, mint amennyit ma Magyarország az oktatásra költ. Az említett 3000-5000 milliárd forint megközelíti az önkormányzatoknak nyújtott állami támogatás összegét.

A szürke- és a feketegazdaság elleni küzdelem nem politikai kampány kérdése - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki határozottságot és egyértelmű magatartást kért az APEH munkatársaitól azért, hogy mind többen érezzék kötelességüknek a jövedelmük és vagyonuk utáni adózást.

Az adóalap szélesítése egyben azt is jelenti, hogy minél többen fizessenek, a lehetőség szerint egyre kevesebb adót - közölte a kormányfő, aki cáfolta azt a gyakran hangoztatott tézist, miszerint a kisebb adó, illetve járulékkulcsok nyomán automatikusan több bevétel keletkezik.

Jövőre még nem lesz adóreform

A kilencvenes évek adatai azt mutatják, hogy az adó- és járulékkulcsok csökkenése nyomán arányosan a bevételek is csökkentek - jelezte Gyurcsány Ferenc. Elmondta: a jövő évben még nem lesz adóreform, de 2008-ban az a cél, hogy mind a bevallás, mind az adóbeszedés egyszerűbbé váljon.

Jövőre folytatódnak a vagyonosodási vizsgálatok, amelyekből 2007 első kilenc hónapjában 9000-et végzett az APEH, aminek nyomán 34 milliárd forint be nem vallott adójövedelmet tártak fel.

Gyurcsány Ferenc elmondta: 2008. január 31-ig készülhetnek el azok a javaslatok, amelyek az adórendszer átfogó korszerűsítését alapozzák meg. Arra kérte az APEH munkatársait, hogy gyakorlati tapasztalataikkal segítsék ezt a folyamatot.

Bővül az APEH létszáma

Veres János pénzügyminiszter szerint azok, akik átléptek a fehér zónába, a következő évben is ott maradnak, és befizetik a számukra kötelező adót és járulékot.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy 2008 közepéig összesen 1717 fővel bővül az APEH létszáma. Az adóhivatal egy új jogszabály nyomán fokozottan ellenőrzi majd azokat a vállalkozásokat, amelyek "a minimum adóalap követelményének nem felelnek meg". Hozzátette: meg kell vizsgálni azokat a vállalkozásokat, amelyek úgy működnek évek óta, hogy közben jövedelem nem képződik.

A közpénzekkel való felelős magatartást szolgálja az a most készülő jogszabály, amely szerint 2008 márciusától csak azok a vállalkozások vehetnek részt közbeszerzési pályázaton, amelyek bemutatják a nullás igazolásokat, azaz bizonyítják, hogy nincs adó- és járulékhátralékuk - közölte a pénzügyminiszter.

Nullás igazolások elektronikus úton is

Hozzátette: a nullás igazolásokat 2008. január elseje után elektronikus úton lehet igényelni, illetve megkapni.

Jövőre az induló vállalkozások bejegyzési feltételei drasztikusan egyszerűsödnek, illetve felgyorsulnak - mondta a pénzügyminiszter. Mivel a változtatással sokan vissza is élhetnek, az újonnan alakuló vállalkozások 20 százalékánál - felhasználva a kockázatelemzés kifinomult módszereit, figyelembe véve a tulajdonosok előéletét is - 90 napon belül helyszíni ellenőrzést tart az APEH.

Folytatódnak az átfogó ellenőrzések

A társaságok, egyéni vállalkozók minimumadóalap-vizsgálata jövőre igen jelentős szerepet kap az adóhivatal tevékenységében - mondta Szikora János, az APEH elnöke.

Az adóhatóság korábban főleg áfavizsgálatokat végzett nagy tömegben, a jövő évtől azonban a jövedelem típusú adók terén is nagyszámú ellenőrzésre kerül sor - mondta Szikora János.

Az elnök hangsúlyozta: az APEH képes lesz az új feladatatok elvégzésére is, az 1700 fő új alkalmazottból mintegy 1000 a jövedelem típusú adók ellenőrzését végzi majd a minimum adóalap speciális kiválasztási szabályai alapján.

Nőttek az adóbevételek

Az APEH elnöke az eredményekről szólva elmondta: az államháztartás adójellegű bevételeinek 82 százaléka az adóhatóság közreműködésével folyik be, ennek összege tavaly 7163,8 milliárd forint volt. Az APEH a tavaly első kilenc havi 4956 milliárd forinttal szemben 2007 első háromnegyed évében több mint 6000 milliárd forintot szedett be.

Szikora János szólt arról, hogy a múlt hét végéig 12,8 millió e-bevallást fogadott az adóhivatal, amelyek fele a járulékokhoz kapcsolódik.

Januártól az adóhivatalhoz került a foglalkoztatási jogviszony bejelentése is: a foglalkoztatók 1 millió 158 ezer adatlapon több mint 4,5 millió bejelentést tettek, aminek több mint 95 százaléka elektronikusan érkezett a hivatalhoz.

Eredményesek a vagyonosodási vizsgálatok

Az elnök jelentős eredménynek nevezte, hogy 81 ezer olyan magánszemély jelentkezett be a társadalombiztosítási kötelezettségek alá, akik e kötelezettségüknek korábban nem tettek eleget, s már meghaladja a 48 ezret azoknak a száma, akik főállású őstermelőként lesznek jogosultak tb-ellátásra.

Szikora János elmondta, hogy a múlt hét elején 13 693 vagyonosodási vizsgálat volt folyamatban, közülük már közel 9 ezer legalább jegyzőkönyvi szintig befejeződött, a feltárt adóhiány megközelíti a 34 milliárd forintot. Hozzátette: ilyen vizsgálatokra a következő években is számítani kell.

Az idén is folytatódott az adóminimalizálók ellenőrzése: a tavalyi első kilenc havi 2800 vizsgálat után az idén szeptember végéig 3800 ilyen vizsgálatra került sor, amelyek során a múlt évi 47 milliárd forinttal szemben több, mint 49 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel.

Nagy figyelmet fordított az adóhatóság a végrehajtások eredményességének javítására is, az ezek keretében beszedett összeg a tavalyi első kilenc havi 165,7 milliárdról az idén több mint 200 milliárd forintra emelkedett. A járulékbehajtások összege 53,7 milliárdról 72,8 milliárd forintra nőtt - mondta Szikora János.

Ugrás vissza Ugrás vissza...