Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az APEH elnökhelyettese válaszolt

Cikk:

Csütörtökön délelőtt az APEH elnökhelyettese, Mogyorósiné Dr. Gábor Hajnalka válaszolt az olvasók kérdéseire a kormányzati portál on-line fogadóóráján. A legtöbben jogszabály-értelmezési és technikai kérdésekről faggatták az elnökhelyettest.

Döntő többségében az elektronikus bevallás technikai kérdéseivel keresték az Adó- és Pénzügyi Hivatal elnökhelyettesét a kormányzati portál on-line fogadóóráján csütörtökön. A hozzászólásokból kiderül, hogy az adózók és könyvelők sokszor bonyolultnak tartják az elektronikus bevallást, több panasz érkezett az adminisztrációs terhek miatt, illetve azért, mert az adóhatóság a bevallási időszak alatt is elvégzi az elektronikus bevallási rendszer karbantartását.

APEH: Csökkentek az adminisztrációs terhek

Mogyorósiné Dr. Gábor Hajnalka elnökhelyettes a válaszában jelezte: a 2008. évben bevezetett bevallási nyomtatványok készítésekor az APEH elsődlegesen arra törekedett, hogy a törvényesség megtartása mellett csökkentse az adózók által használatos bizonylatok számát, egyszerűsítse, és ezzel minimalizálja a bevallási nyomtatványok adattartalmát, valamint egységessé és közérthetővé tegye a bizonylatok kitöltési útmutatóiban leírtakat, példákkal segítse az egyes bevallások kitöltését. Ennek eredményeképpen 2008. évben már csak 23 fajta bevallási nyomtatványt rendszeresített az adóhatóság.  

Nem lehet pályázni a fel nem vett nyereményekre

Mogyorósiné Dr. Gábor Hajnalka, az APEH alelnöke a Magyarország.hu on-line fogadóóráján

Korábban az államilag szervezett szerencsejátékokból fel nem vett nyereményekre ifjúsági, sport vagy kulturális célokra nyújthattak be pályázatot alapítványok, iskolai szervezetek. Ez a lehetőség azonban 1996 óta megszűnt, azóta a Szerencsejáték Zrt.-nek a kisorsolt, de át nem vett nyereményeket ugyancsak nyeremény céljára kell felhasználnia. Ennek sikertelensége, illetve egyéb játékok esetén az Szjtv. 11. §-ának (8) bekezdésének rendelkezése szerint a játékost megillető, de át nem vett nyeremények összegét a szervező köteles a nyeremény átvételére nyitva álló határidő lejártát követő hónap 20. napjáig játékadó címén bevallani, és a központi költségvetésbe befizetni. Tárgynyeremény-sorsolás esetén a szervező a nyereménytárgy forgalmi értékét fizeti be - közölte Gábor Hajnalka.

A fórumon felvetették, hogy az adóhatósághoz beérkező elektronikus levelekre az APEH gyakran túl általános választ küld. Az elnökhelyettes ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az adótitok védelmére tekintettel konkrét, adózóra vonatkozó adatokat az adóhatóság e-mailben nem adhat ki, ezért egyes esetekben előfordulhat, hogy az APEH csak a probléma megoldásának általános leírását adja meg.

A fórum résztvevői felvetették, hogy az adóhatóság gyűjtse össze és a fejlesztéseknél hasznosítsa a különböző adózói, könyvelői fórumokon felmerült ötleteket, javaslatokat.

A fogadóóra teljes anyagát elolvashatja a kormányzati portál fórumában !

Ugrás vissza Ugrás vissza...