Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az APEH figyeli az új illetékszabályok betartását

Létrehozva: 2010. április 26.
Módosítás: 2010. április 26.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az idén az ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének megszerzése is illetékkötelessé vált, aminek teljesítését az APEH folyamatosan ellenőrzi.

Az illetéktörvény január 1-jén hatályba lépett módosításával új elemmel bővült a visszterhes vagyonátruházási illetékek tárgyköre. A szabályozás lényege, hogy az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban megszerzett vagyoni betét - részvény, üzletrész, szövetkezeti részjegy stb. - után visszterhes vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség keletkezik – áll az adóhatóság honlapján megjelent közleményben.

Az illetéket azonban csak akkor kell megfizetni, amikor a vagyonszerző, illetve magánszemély esetén a közeli családtagjai, gazdasági érdekeltségei tulajdonában álló vagyoni betétek aránya eléri, vagy meghaladja a társaságban fennálló vagyoni betétek 75 százalékát.

A vagyoni betétek arányának számításánál magánszemély vagyonszerző esetén a házastárs, a bejegyzett élettárs, a gyermek és a szülő minősül közeli családtagnak. Gazdasági érdekeltség a vagyonszerző és közeli családtagjai önálló, vagy többségi tulajdonában álló gazdálkodó szervezet, illetve mindezekkel a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény szerint kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő szervezet között áll fenn.

Az illetékkötelezettséget a szerzést követő 30 napon belül be kell jelenteni, ahogy azon személyek adatait - név, adóazonosító jel vagy adószám - is, akiket a vagyoni betétek arányának számításánál figyelembe kell venni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...