Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint félmillió egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyt jelentettek be

Létrehozva: 2010. június 26.
Módosítás: 2010. június 28.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Áprilisban és májusban összesen 505.621 egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyt jelentettek be a munkáltatók az adóhatóságnál - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény értelmében 2010. április elsejével megszűntek az alkalmi munkavállalói könyvek és a közteherjegyek, amelyek helyett egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve a munkáltatónak elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást az APEH-nek a munkavégzés megkezdését megelőzően. Jelenleg egyszerűsített foglalkoztatásnak minősül a háztartási munka, a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka. A növénytermesztési idénymunkára speciális szabályok vonatkoznak.

Április-májusban alkalmi munkára vonatkozóan érkezett a legtöbb, összesen 417.937 bejelentés, míg mezőgazdasági idénymunkáról 15.877 bejelentés érkezett, növénytermesztési idénymunkáról pedig 10.326. Idegenforgalmi idénymunkát 6.393 alkalommal regisztráltak, kiemelkedően közhasznú szervezetnél végzett munkát pedig 761 alkalommal.

A szabályok szerint egyszerűsített munkaszerződést akkor kell kötni, ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama az 5 napot eléri. Öt napot nem meghaladó foglalkoztatás esetén elegendő a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve a jelenléti ív vezetése. Az APEH adatai szerint április-májusban 499.987 öt napnál rövidebb, és 2.169 ennél hosszabb munkaviszonyt jelentettek be.

Augusztustól jöhet az új szabályozás

A kormány az egyszerűsített foglalkoztatásról júniusban új törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, a javaslat - benyújtói, Font Sándor és Czomba Sándor fideszes képviselők szavai szerint - életszerűbb, alkalmazhatóbb szabályokat fogalmaz meg az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban. A benyújtott előterjesztés szerint egyszerűsített foglalkoztatás szabályait a mezőgazdasági, valamint a turisztikai idénymunkára, továbbá az alkalmi munkára lehet alkalmazni. Az új törvény augusztus elsején lépne hatályba. A törvényjavaslat nem foglalkozik a jelenleg egyszerűsített foglalkoztatási formának minősülő háztartásnál végzett alkalmi munkavállalás lehetőségével, mivel azt külön szabályozza majd a kormány.

Ugrás vissza Ugrás vissza...