Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több órás áramszünet Amerika és Kanada nagyvárosaiban

Létrehozva: 2003. augusztus 15.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Megbénult a tömegközlekedés, leálltak a repterek és több kórház, de nem történt személyi sérülés az Amerikai Egyesült Államok és Kanada több városában bekövetkezett áramszünet alatt. A páratlan méretű áramkimaradás valódi okát péntekre virradóra sem sikerült egyértelműen megállapítani, a hatóságok kizárják a terrorcselekmény lehetőségét. A Malév törölte a pénteken New Yorkba induló járatát.
Továbbra sem tudni biztosan, mi okozta azt a rendkívüli áramkimaradást, amely helyi idő szerint csütörtök
délután óta sújtja az Egyesült Államok és Kanada több nagyvárosát. A Malév 090-es járata, amely áramkimaradás miatt New York helyett Reykjavíkban kényszerült landolni, magyar idő szerint pénteken délután 4 órakor indul tovább. Budapest felé a gép várhatóan magyar idő szerint hajnali 2 óra 10 perckor száll fel New Yorkból. Pénteki New Yorkba induló járatát törölte a Malév.
A hirtelen áramkimaradás, amely értesülések szerint a két országban több mint 20 millió embert sújtott, röviddel 16 óra után kezdődött, s szinte azonnal rendkívüli fennakadásokat okozott New York, Detroit, Cleveland, Ohio, Connecticut, Michigan és New Jersey, valamint Kanadában elsősorban Ottawa és Toronto városában.
New Yorkban és a többi városban emberek százezrei árasztották el az utcákat, teljesen megbénult a metróközlekedés, a jelzőlámpák leállása miatt óriási káosz keletkezett a közúti közlekedésben, a felhőkarcolókban elakadtak a liftek, és megbénultak a repülőterek is. Az Egyesült Államokban 21 erőmű, köztük kilenc atomerőmű percek alatt leállt, az utóbbiakat remény szerint fokozatosan helyezik majd üzembe. Számos kórház is működésképtelenné vált, az esti órákra azonban jelentősen javult a helyzet.
A hatóságok kizárták a terrorcselekmény lehetőségét
A páratlan méretű áramkimaradás valódi okát péntekre virradóra sem sikerült egyértelműen megállapítani. Az amerikai hatóságok, élükön George Bush elnökkel szinte teljes bizonyossággal kizárták a terrorcselekményt, noha a belbiztonsági minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) azonnal vizsgálatot kezdett.
Az eddigi információk szerint nagy valószínűséggel a kanadai-amerikai határon lévő Niagara-Mohawk erőműláncban a túlterheltség miatt következett be áramszünet, de nem kizárt, hogy a műszaki hiba a hálózat más pontján történt amerikai vagy kanadai területen. A kanadai védelmi minisztérium csütörtök este azt állította, hogy az említett niagarai erőmű amerikai részén történt villámcsapás, és ez okozta az áramkimaradást, amerikai részről azonban nem sokkal később cáfolták ezt.
A késő esti órákra kezdett helyreállni az áramszolgáltatás
Haláleset és személyi sérülés sehol nem történt, amiben nagy része volt a kivezényelt több tízezer rendőrnek és tűzoltónak. New Yorkban és másutt több száz metrószerelvény rekedt a föld alatt, néhány órával később azonban mindenkit sikerült evakuálni, s ugyanígy a liftekben rekedt embereket is. Az érintett városokban a késő esti órákban, rendkívül lassan kezdett helyreállni az áramszolgáltatás, a hatóságok szerint azonban még órákra, sőt nem kizárt, hogy napokra van szükség a kialakult válságos helyzet teljes normalizálódásához.
George Pataki, New York állam kormányzója csütörtök este szükségállapotot rendelt el az állam területén. A kormányzó utalt arra, hogy mind New York államban, mind a többi érintett északkeleti helyszínen lassan normalizálódik a helyzet, de figyelmeztetett, hogy a nap folyamán minden valószínűség szerint még súlyos viszontagságokkal kell szembenézniük az embereknek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...