Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Argentína segítségét kérte a KüM a Tóásó-ügyben

Cikk:

A globális külpolitikai nyitás jegyében elsőként Argentínában tárgyal Martonyi János. A külügyminiszter a dél-amerikai ország segítségét kérte abban, hogy a Bolíviában fogva tartott Tóásó Előd mielőbb szabad lábra kerülhessen.

Martonyi János külügyminiszter az argentin fél segítségét kérte a Bolíviában fogva tartott magyar állampolgár, Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezéséhez, amikor hétfőn Buenos Airesben találkozott Héctor Timerman argentin külügyminiszterrel. Argentin részről megértően fogadták a magyar diplomácia vezetőjének kérését. Martonyi János 2011 márciusában és 2012 januárjában levelet intézett bolíviai partneréhez, tájékoztatást kérve az események állásáról, de az ügyet érdemben előmozdító választ nem kapott.

A hétfői Buenos Aires-i találkozón Martonyi János és Héctor Timerman a kétoldalú kapcsolatokat áttekintve megállapította, hogy számos kiaknázatlan lehetőség rejlik az együttműködés fejlesztésében, különösen a gazdasági kapcsolatok területén. A magyar miniszter tájékoztatta argentin partnerét a budapesti kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseiről és az Európai Unió gazdasági-pénzügyi erőfeszítéseiről. Martonyi János magyarországi látogatásra hívta meg Timermant, és megerősítette, hogy Argentína elnöke, Cristina Elisabet Fernández de Kirchner is érvényes meghívással rendelkezik.  

Egykor Argentína volt Magyarország egyik legjelentősebb tengerentúli kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom azonban tavaly már alig 40 millió dollár körül alakult, igaz jelentős magyar többlettel. A gazdasági együttműködésnek új lendületet adhat az az együttműködési megállapodás, amelyet a 2012 márciusi budapesti Magyarország-Latin-Amerika Fórum alkalmával írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és az argentin exportösztönző intézmény, az ExportAr. Hasonló eredményt várnak a jelenleg tárgyalás alatt álló kétoldalú gazdasági együttműködési egyezménytől is.

A hétfői külügyminiszteri találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a tudományos és technológiai együttműködés komoly értéket képvisel; a kilencvenes évek óta 65 közös projekt valósult meg. A jövőben hatékonyabban kívánják kihasználni az Európai Unió 7. Kutatási-, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramja által nyújtott lehetőségeket.

A magyar külügyminiszter a közelmúltban meghirdetett globális külpolitikai nyitás jegyében utazott Latin-Amerikába, útjának első állomása Buenos Aires.

Ugrás vissza Ugrás vissza...