Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az állam ellenőrzi az ingatlan árveréseket április közepétől

Cikk:

Április 15-től csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi intézmény árverezhet, lakást árverezni kizárólag az APEH elektronikus felületén, licitálni pedig az Ügyfélkapun keresztül lehet – jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai miniszter szerdán.

Az állam a téli moratórium lejártával, április 15-től ellenőrzése alá vonja az ingatlan árveréseket, így azok kiszámíthatók lesznek, és tisztességes áron lehet csak eladni a megszorult adósok lakásait - jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.

A módosításoknak tíz fontosabb eleme van, ezek közül az első az, hogy csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi intézmény árverezhet. Ehhez 50 millió forintos alaptőke, és megfelelő személyi feltételekkel rendelkező menedzsment is szükséges - ismertette a részleteket később Farkas Ádám, a felügyelet elnöke. Az 50 millió forint eredetét is igazolni kell, jelenleg ugyan is fellelhetetlen cégek is árvereznek.

Lakást árverezni csak az APEH elektronikus felületén lehet, és az árverezés időpontja 45-60 nappal követi annak bejelentését. A helyi önkormányzatot és az adóst pedig 30 nappal korábban kell értesíteni. A lakás értékbecslése nem lehet 6 hónapnál régebbi, az APEH pedig egybe veti az abban szereplő árat a saját adatbázisával. Kirívó értékkülönbözet esetén - annak megszűntéig - köteles felfüggeszteni az árverést.

Licitálni csak az Ügyfélkapun keresztül lehet. A becsérték 70 százaléka alatt nem lehet lakást eladni, akkor újra indul a folyamat. Az önkormányzatoknak 60 milliárd forint kedvezményes hitel áll rendelkezésükre arra, hogy a bajba jutott adósok lakásait megvegyék, és bérbe adják a korábbi tulajdonosnak - mondta a miniszter. Április 15-től már csak az új szabályok szerint lehet árverezni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...