Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az államfő példásnak nevezte az árvízi védekezést

Cikk:

A Köröszugban lelassult a gátak mozgása, ugyanakkor felgyorsult az átázásuk. Sólyom László köztársasági elnök elégedetten nyilatkozott a védekezők munkájáról.

A Köröszugban minimálisra csökkent a gátszelvények mozgása, miként a tiszai padkacsúszások is megálltak. A megrepedt gátak helyzete stabilizálódott. A védekezésben résztvevő katonai kétéltű járművek a nagy sárban nehezen haladnak, ezért farönkökből úgynevezett tajgai utat építettek a lánctalpas járműveknek.  

Elkészültek a lokalizációs töltések

A lokalizációs töltések nagy része elkészült, Tiszaug Tiszasas, valamint Csépa és Tiszasas között kiépültek a védművek, István-házánál még építik. Az újonnan épített töltések véglegesítéséről, vagy elbontásáról majd az árhullám levonulása után döntenek.  

A Hármas-Körös tetőzése óta Gyománál 89, Szarvasnál pedig némileg több mint fél métert apadt.  

Kunszentmártonba látogatott az államfő

Példás együttműködésben dolgoznak az árvíz ellen védekező szervezetek, és jó volna, ha ez az ország nemcsak a bajban mutatná meg, milyen teljesítményre képes - mondta Sólyom László államfő Kunszentmártonban, ahol az árvízi helyzetről és a védekezési munkákról hallgatott meg jelentést.  

Sólyom László kérdésére, meddig bírják a gátak a víznyomást elviselni, egy szakember elmondta: a gátrepedéseknél, megcsúszásoknál stabilizálódott a helyzet, ez azonban megnyugvásra nem ad okot, mert még legalább egy méterrel kell csökkennie a vízszintnek ahhoz, hogy a gáton dolgozók fellégezhetnek.  

A köztársasági elnök felkereste a kunszentmártoni sportcsarnokot, ahol a kitelepítetteket szállásolták el.  

Egyre kisebb a gátszakadás esélye

Befejezték a lokalizációs védvonal építését a Köröszugban, a több kilométer hosszú védvonal biztonságot nyújt a településeknek; a töltésmozgások lelassultak, a vízszint csökkenésével egyre kisebb az esélye a gátszakadásnak - hangzott el az Országos Műszaki Irányító Törzs értekezletén.  

A gátak átázása egyre gyorsul, újabb 37 csurgást, buzgárt, észleltek, és 23,5 kilométerrel nőtt a talpszivárgásos töltésszakaszok hossza, a várható csapadék pedig erősen zavarhatja az árvízi védekezést.  

Rendkívüli készültség 710 kilométeren

A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 1792 kilométeren van készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.  

A térségben 2119 ember kényszerült elhagyni otthonát. Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár azt javasolta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottságnak, hogy a kimenekített lakosságot engedje vissza házaikba. 

Ugrás vissza Ugrás vissza...