Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A hatmilliárd forintot is elérheti az árvízkár

Cikk:

Katasztrofális a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó, a Hernád és a Bódva egyidejű áradása miatt. Országosan 770 kilométeren tart a védelmi készültség. A kitelepítettek száma egy nap alatt mintegy hatszázzal csökkent, az előzetes becslések szerint 4-6 milliárd forintos lehet az árvízkár.

Rugalmas ügyintézést és gyors kárfelmérést kért a biztosítóktól Bajnai Gordon. Az ügyvezető miniszterelnök kedden azt kérte a biztosítók képviselőitől, hogy működjenek együtt a kárfelszámolásban részt vevő szervezetekkel, és a lehető legjobb biztosítási csomagot dolgozzák ki. Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke elmondta: átcsoportosították a kárszakértőket, és bővítették, egyszerűsítették a telefonos kárügyintézést. Így a károsultak bankszámlájára napokon belül megérkezhetnek a biztosítóktól az előlegek. Az eddigi mintegy 10 ezer bejelentés alapján az előzetes becslések szerint 4-6 milliárd forint lehet az árvízkár.

A kitelepítettek száma az elmúlt huszonnégy órában 2093-ról 1428-ra csökkent – mondta Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter kedden délután. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám az utóbbin már megkezdődött az apadás. Jelenleg több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren, a Sajón és a Hernádon rendkívüli a készültség mértéke. A Hernád Hernádszentandrás, Kiskinizs, Ócsanálos településeket veszélyezteti leginkább, az éjszakai órákban vízügyesek, rendőrök, a honvédség emberei, polgári védelmi szakemberek, helybéliek is a gátakon lesznek.

Harmadfokú a készültségi fokozat a Zagyván, a Tarnán, a Taktán, valamint az Ipolyon, ahol délután emelték a készültséget. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek a Túron, a Lónyay-főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.

Homokzsákokkal védik Edelényt

Kóthay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára Edelényben azt mondta: 70-80 éve nem volt példa arra, hogy három-négy nap alatt leessen az éves csapadékmennyiség 20 százaléka. A várost homokzsákok ezreivel védik, és Edelényben egy esetleges gátszakadásra vagy nagyobb átfolyásra is felkészültek. Ha ez megtörténik, akár ezer ember kitelepítése is szükséges lehet - mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere, hozzátéve, hogy a Bódva vízállása alapján hosszan tartó áradást jósolnak a szakemberek, sőt a jelenlegi vízszintnél magasabb vízállás is jöhet.

Az Ördög-patak áradása miatt harmadik napja víz alatt áll a Borsod megyei Boldva cigánytelepe; a település végén mintegy száz házat öntött el az ár. Húsz centit apadt ugyan a víz, de a Bódva áradása miatt újabb hullámra kell számítani. A legnagyobb kár azonban az árhullám levonulása után jelentkezik majd, ugyanis a rossz minőségű építőanyagokból, alap nélkül épült házak többsége meggyengült. A Bódva a borsodsziráki vízmű felett kilépett a medréből, így a víz a vízműtelep felé hömpölyög. A veszélyről értesítették a regionális vízműveket.
 
Diákok és rendőrök is segítenek a védekezésben

Önkéntesek segédkeznek Miskolc határában a Sajó gátján és a városban, ahol a Szinva áradata okozott károkat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében  a Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 150 diákja is segít a gátakon, országszerte pedig több mint 1300 rendőr vesz részt az árvízvédelmi munkákban.

A Dunántúlon is folytatódtak a kitelepítések. A Gaja által elöntött székesfehérvári Székely utcából 13 embert - köztük egy gyermeket váró asszonyt - ideiglenesen a helyi krízisközpont szálláshelyein helyezték el. Az áradó Szent László patak húsz lakóépületet veszélyeztet Bicskén; a 70 centiméter magas vízzel körülvett házakban lakó családokat kedden a Csokonai iskolába telepítették ki. A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyön eddig 165 embert költöztettek ki, de többen a veszély dacára sem hagyják el otthonukat.

Újra járnak a vonatok a déli parton

Országszerte több helyen akadozik a vasúti közlekedés. A Mávinform tájékoztatása szerint Balassagyarmat és Drégelypalánk, Vámosgyörk és Jászapáti, Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Tornanádaska és Sajóecseg, valamint Hatvan és Pásztó között buszok helyettesítik a vonatokat.

Javul viszont a helyzet a dunántúli és az elővárosi vonatközlekedésben, újra járnak a szerelvények a Balaton déli partján Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között, és az időjárási viszonyok miatt bevezetett sebességkorlátozásokat is fokozatosan feloldják.

Vannak még megközelíthetetlen települések

Az erős esőzések miatt keddre az előző napinál is több, összesen 96 útszakasz került víz alá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mintegy harmincezer kilométernyi úthálózaton belül - közölte a cég szóvivője. Észak-Magyarországon csaknem félszáz út egy-egy szakasza járhatatlan. A Bódva és a Hernád áradása miatt több település megközelíthetetlen személyautóval, nem lehet bejutni Hernádszentandrásra, Tornabarakonyra, Tornaszentandrásra, míg Rakacaszend csak Meszes felől érhető el.

Lezárták a személyforgalom elől Gesztelynél a Hernád hidat, nem lehet közlekedni Kiskinizs és Hernádkércs között. Tiszalúc és Tiszadob között a pontonhidat szétbontották a Tisza magas vízállása miatt, nem jár a komp, ahogy a Sajón Köröm és Muhi között sem.

Ugrás vissza Ugrás vissza...