Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A számvevőszék a nemzeti bank ellenőrzéséről

Létrehozva: 2015. január 27.
Módosítás: 2015. január 27.
Forrás: Állami Számvevőszék

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) érintő folyamatban lévő ellenőrzésről az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az alábbi tájékoztatást teszi közzé.

Az ÁSZ az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény 5. § (10) bekezdése alapján rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényben foglaltak alapján folytatott, az alapvető feladatok körébe nem tartozó tevékenységét. E körben az ÁSZ azt ellenőrzi, hogy az MNB a jogszabályoknak, az alapszabályának és a közgyűlése határozatának megfelelően működik-e.

Az ÁSZ ellenőrzései mindig visszamenőlegesek, korábbi időszakra vonatkoznak. A jelenleg folyamatban lévő ellenőrzés az MNB 2012. január 1. és 2013. december 31. közötti – a jegybankba integrált Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tekintetében a szervezet 2009. és 2013. közötti – működésére terjed ki.

Az ellenőrzés az úgynevezett korlátozott ellenőrzési jogkörrel végezhető ellenőrzések közé tartozik, mivel nem terjedhet ki a jegybank alaptevékenységére, így például a monetáris politikára, a jegybankra vonatkozó törvényi előírások szerint.

Az ÁSZ az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésbe foglalja, amelyet az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra és tesz közzé honlapján.

Ugrás vissza Ugrás vissza...