Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A 2014. évi választásokra fordított közpénzek számvevőszéki ellenőrzése

Cikk:

Az ÁSZ jogszabályban előírt kötelezettségének eleget téve ellenőrizte a 2014. évi országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választására fordított pénzeszközök felhasználását. A most lezárult ellenőrzések a Nemzeti Választási Iroda összesítő elszámolásában kimutatott, összesen 17,3 milliárd Ft közpénz felhasználását érintették. A három jelentés megállapításai szerint a választásra fordított pénzeszközök felhasználása – a feltárt hiányosságok ellenére – döntően célhoz kötött, szabályszerű volt.

Az ellenőrzött időszak a választások előkészítésére jóváhagyott költségvetési előirányzat 2013. június 21-ei rendelkezésre állásától az országgyűlési választásokat követő elszámolási időszak végéig terjedt. Az ellenőrzésben a Nemzeti Választási Iroda, ezen túl 26 mintavétellel kiválasztott területi és helyi választási iroda, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Igazságügyi Minisztérium voltak érintettek.

Az országgyűlési választásra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzése

Az ellenőrzés megállapításai szerint a választás pénzügyi tervezése, a választásra biztosított források elosztása és az előirányzatok kezelése a jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően történt. A pénzeszközöket – a gazdálkodási és ellenőrzési jogkörök gyakorlásánál több választási szervet érintően is feltárt hiányosságok ellenére – többségében célhoz kötötten használták fel. Az elszámolásokat a választási szervek elkészítették, azonban a jogszabályban előírt tartalmi követelményeket és elszámolási határidőt nem minden esetben tartották be. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos – szervezeten belüli – ellenőrzéséről a választási szervek többsége gondoskodott.

Az európai parlamenti választásra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzése

Az ellenőrzés megállapításai szerint az Európai Parlament tagjai 2014. évi választása pénzügyi tervezése, a választásra biztosított források elosztása, az előirányzatok kezelése szabályszerű volt. A közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések esetén az ellenőrzés jogszabálysértő gyakorlatot nem tárt fel. A pénzeszközök felhasználása – a gazdálkodási és ellenőrzési jogkörök gyakorlásánál feltárt hiányosságok ellenére – döntőrészt célhoz kötötten történt.

Az elszámolásokat az ellenőrzött szervezetek az előírt tartalommal – a jogszabályi határidőt néhány esetben túllépve – elkészítették. A területi választási irodák a helyi választási irodák többlettámogatási igényeinek felülvizsgálatánál szabályszerűen jártak el. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos ellenőrzéséről az ellenőrzött szervezetek többsége gondoskodott.

Az önkormányzati választásra fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzése

Az ellenőrzés megállapításai szerint az önkormányzati és nemzetiségi választások pénzügyi tervezése, a választásra biztosított források elosztása, az előirányzatok kezelése szabályszerűen történt. A pénzeszközök felhasználása – a gazdálkodási és ellenőrzési jogkörök gyakorlásánál feltárt hiányosságok ellenére – döntőrészt célhoz kötötten történt. Az elszámolásokat az ellenőrzött szervezetek az előírt tartalommal elkészítették, a jogszabályban előírt elszámolási határidőt azonban nem minden esetben tartották be. A pénzeszközök felhasználásának és elszámolásának utólagos ellenőrzéséről a választási szervek többsége gondoskodott.

Az ÁSZ utóellenőrzés keretében az előző, 2010. évi országgyűlési, valamint önkormányzati és nemzeti, etnikai kisebbségi képviselő választás ellenőrzése során megfogalmazott javaslatok hasznosulását is értékelte. Ennek keretében a közigazgatási és igazságügyi miniszternek címzett javaslatok hasznosulását a jogutód szervezetnél, az Igazságügyi Minisztériumnál ellenőrizte az ÁSZ. Az azóta eltelt időszakban bekövetkezett jogszabályi változások miatt négy korábbi javaslat megvalósítása okafogyottá vált. Egy javaslat hasznosítása megtörtént, a pénzügyi tervezés egységes elveinek meghatározására vonatkozó javaslatot azonban nem hasznosították.

Ugrás vissza Ugrás vissza...