Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyolc munkabizottság dolgozik az atomerőmű bővítés előkészítésén

Cikk:

Tervszerűen halad paksi atomerőmű bővítésének előkészítésére létrehozott Lévai Projekt, nyolc munkabizottság jött létre a különböző feladatok elvégzésére.

Süli János, a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a létrehozott nyolc munkabizottság mindegyike összeállította munka és költségtervét augusztus végéig, a kitűzött határidőig. Rövidesen egy irányító bizottsági ülésen összegzik az eddig elvégzett munkát.

A vezérigazgató aláhúzta, hogy most folyik az új blokk, vagy blokkok építéséhez szükséges részletes elemző munka, amelyet némelyek a parlamenti döntés előtt hiányoltak. Mint fogalmazott, az volt a vád, hogy „zárt ajtók mögött született döntés az erőmű bővítésről", de szerinte nem az erőműépítésről született döntés, hanem arról, hogy ezt a munkát megkezdhetik - húzta alá.

Mittler István, az atomerőmű kommunikációs igazgatója kedden arról tájékoztatatta a hírügynökséget, hogy a munkabizottságok között van olyan, amely a finanszírozási háttér és a társasági forma, egy másik a szállítói tender előkészítését végzi. Egy csoport a műszaki elemzési feladatokkal, egy másik az engedélyezési feladatokkal foglalkozik.

A társadalmi elfogadás, lakossági kommunikáció témaköréért felelős munkabizottság terveiről szólva elmondta, hogy rövidesen egy tájékoztató kamiont indítanak útjára, amely a nukleáris létesítmények körzetében fekvő településeket járja sorra.

Szeretnék, ha minden intézménybe eljutna, minden civil szervezet, csoport lehetőséget kapna arra, hogy megismerje általa a hazai villamos energia rendszer struktúráját, a paksi atomerőmű szerepét és a bővítésre vonatkozó jövőbeni terveket. A kamion először Boda térségét, majd a paksi-kalocsai térséget járja végig, tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A Lévai Projektet ez év júliusában hozta létre a Magyar Villamos Művek Társaságcsoport. Az irányító testület az MVM és a paksi atomerőmű vezetőiből áll. A projektet az MVM Zrt. vezérigazgatója, Mártha Imre vezeti.

A projekt célja, hogy elvégezze a paksi atomerőmű bővítésének megkezdéséhez szükséges feladatokat. Szakmai elemzésekre van szükség a fogyasztói igények alakulásáról, a szabályozási és hálózatfejlesztési igényekről, a környezeti hatásokról. A projekt jogharmonizációs kérdésekkel is foglalkozik, illetve az erőműbővítés gazdasági és társadalmi hatásainak vizsgálatával is.

Mint arról már az MTI hírt adott, a projekt névadója, Lévai András professzor a hazai energetika meghatározó személyisége, az átfogó műszaki, környezeti és nemzetstratégiai szempontokat ötvöző energetikai szemlélet meghonosítója. A professzornak kiemelkedő szerepe volt a hazai energiarendszer fejlesztésében és abban, hogy a paksi atomerőmű létesítése világszínvonalon valósult meg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...