Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Audi 900 millió eurót fektet be a győri üzemébe

Létrehozva: 2010. szeptember 23.
Módosítás: 2010. szeptember 24.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházásban bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és ezzel közvetlenül 1.800 munkahelyet hoz létre  - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke csütörtökön Budapesten.

A beruházás eredményeként 2013-tól évente több mint 125 ezer gépkocsit gyártanak az Audi magyarországi telephelyén, az Audi Hungaria Motor Kft-ben. A német autógyártó a termelés bővítésével a beszállítókat és szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít munkát. A beruházásról szóló döntést csütörtökön délelőtt hozta meg az Audi felügyelő bizottsága.

A 900 millió eurós beruházáson felül 23 millió eurót (6,5 milliárd forint) költött a cég 200 hektáros földterület megvásárlására. A magyar állami támogatás mértékét nem közölték, de a miniszterelnök utalt arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium erről szóló előterjesztését a kormány minden bizonnyal jóváhagyja. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a beruházás után a gyár termelése akár két százalékkal is emelheti a GDP-t.
 
Az Audi 2015-ig 50 százalékkal 1,5 millióra akarja növelni az eladott gépkocsik számát. Ehhez van szükség új kapacitásokra, amelynek helyszínéért nagy harc folyt a Volkswagen csoporton belül – mondta Rupert Stadler. A versenyszempontok alapján a győri telephely az infrasturktúrával, a rugalmas és kompetens munkaerővel valamint a kedvező bérstruktúrával nyerte el a beruházást – fogalmazott az elnök. A jövőben az Audi győri gyárában teljes gyártási folyamat zajlik majd, a karosszériagyártástól kezdve a fényezésen át az összeszerelésig. A gyártott típusok között lesz az A3-as új változata is. Győrben Audi TT Coupé, Roadster, A3 Cabriolet típusokat gyártanak.

Az Audi Hungaria - a korábbi tájékoztatás szerint - az év első felében 681 milliárd forint árbevételt ért el, szemben a 2009 első félévi 490 milliárd forinttal. A magyarországi leányvállalatot 1993-ban alapították. A győri telephelyen 1998-ban kezdték meg az összeszerelést 200 fővel, ma pedig már 5.700 főt foglalkoztat az Audi Hungaria. A kezdetek óta 3,89 milliárd eurót ruházott be az anyacég a győri gyárba, és ezen felül van a most bejelentett 900 millió euró.

Ugrás vissza Ugrás vissza...