Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Egy nap az autómentes városért

Létrehozva: 2003. szeptember 1.
Módosítás: 2006. május 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Levélben kérte a környezetvédelmi tárca vezetője az önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak a szeptember 22-ei Európai Autómentes Naphoz. Tavaly negyven magyar településen korlátozták egy napig a gépkocsi-használatot, több helyen pedig ingyenes tömegközlekedéssel próbálták meg csökkenteni a levegő szennyezettségét.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter levélben kérte a magyarországi városokat arra, hogy csatlakozzanak a szeptember 22-ei Európai Autómentes Naphoz. A gépkocsihasználat visszaszorítását célzó kezdeményezés 1997-ben Franciaországból indult, tavaly pedig már 1300-nál is több európai önkormányzat és százmillió lakos vett részt a rendezvényen.
2002-ben mintegy negyven magyar település támogatta az akciót, s első ízben Budapest néhány utcájából is kitiltották a kipufogókat. Békéscsabán és Szombathelyen például egész napos ingyenes tömegközlekedéssel próbálták mérsékelni a levegő szennyezettségét, de népszerűek voltak a kerékpáros rendezvények és az útlezárások is.
Egy hétig szondáztatják a kipufogókat
Az Európai Autómentes Napon és az azt megelőző Mobilitási Héten a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium több programmal is igyekszik felhívni a figyelmet a városi autózás káros hatására. Persányi Miklós ezen a héten adja át a felújított fővárosi levegőminőség-mérő hálózatot; ezenkívül a gazdasági és közlekedési tárca vezetőjével és a főpolgármesterrel együtt részt vesz egy, a tömegközlekedés, a gépkocsi és a bicikli hatékonyságát összehasonlító teszten is.
A környezetvédelmi tárca és a közlekedési felügyelet szintén ezen a héten Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban ingyenesen méri az autók károsanyag-kibocsátását.
Ugrás vissza Ugrás vissza...