Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Autómentes nap a fővárosban

Létrehozva: 2005. szeptember 22.
Módosítás: 2005. szeptember 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Autómentes napot hirdetett szeptember 22-re az Európai Unió. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a városi zsúfoltságra és a baleseti veszélyekre.
Szeptember 22-re autómentes napot hirdetett az Európai Unió, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció által okozott városi zsúfoltságra és a baleseti veszélyekre.
Az útlezárásokkal járó budapesti autómentes nap záró eseménye a szeptember 16-22-ig tartó Európai Mobilitási Hétnek. Reggel 6 óra 48 perckor volt az eljutási verseny startja: a résztvevők a Pest megyei Szokolya községből indulva busszal, vonattal utazva versenyeznek az autóval indulókkal. A cél az Andrássy út volt.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és csapata tömegközlekedéssel 30 perccel gyorsabb volt az autósoknál a Szokolya-Budapest-Oktogon szakaszon. A két csapat egyszerre indult a budapesti agglomerációhoz tartozó Szokolyáról. A tömegközlekedők busszal Kismarosra, onnan vonattal Vácon keresztül a budapesti Nyugati pályaudvarra, majd onnan villamossal az Oktogonra mentek, ahol 30 percet vártak az autósokra.
Persányi Miklós csapatában többek között Bakonyi Miklós , Budapest főpolgármester-helyettese, Menich Péter , a MÁV főosztályvezetője és Aba Botond , a BKV Rt. vezérigazgatója versenyzett. Az autós csapatban többek között részt vett Tóth László rendőr ezredes (BRFK) és Edwin Marton előadóművész.
Kerékpáros felvonulás
Délben 12 órakor "A város csendje" akció keretében a Budapesten közlekedő valamennyi jármű egy percre leállt - a BKV járatai is - a közlekedési balesetek áldozataira emlékezve.
Délután 18 órától kerékpáros felvonulás lesz, amely várhatóan este 20 óráig tart. Az útvonal: Andrássy út-Deák tér - Károly körút - Kossuth Lajos utca - Erzsébet-híd - Attila út - Moszkva tér - Margit körút - Tölgyfa utca - Margit híd - Szent István krt. - Teréz krt. - Oktogon - Andrássy út - Felvonulási tér.
Elhaladásukig leállítják a forgalmat, ezért körülbelül 18 órától üzemzárásig a 4-es és a 4-es gyors buszok a Gyöngyösi út és a Mexikói út között közlekednek, a 4-es és a 6-os villamosok részben a Moszkva tér és az Oktogon, részben a Blaha Lujza tér és a dél-budai végállomások között járnak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...