Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem drágul idén az autópálya-használat

Létrehozva: 2009. január 6.
Módosítás: 2009. január 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Továbbra is a két éve bevezetett árakon lehet használni a hazai autópályákat, a három és fél tonna alatti járművek négynapos matricája 1170, az éves bérlete pedig 37200 forintba kerül. A közlekedési tárca döntése értelmében nem emelkednek a pótdíjak sem.

Az elektronikus autópálya-matricák ára és kínálata nem változik az idén, az autópályákat a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium döntése értelmében továbbra is a két évvel ezelőtt bevezetett árakon lehet használni 2009-ben - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK). Mivel az előzetes szakmai egyeztetések során az érintett felek egyike sem fogalmazott meg áremelési javaslatot, ezért a szaktárca az árszabáson kívül a pótdíjak mértékét sem változtatta meg.

Négyszeres büntetés a későn fizetőknek

A három és fél tonna össztömeget meg nem haladó járműveknek továbbra is 1170 forintot kell fizetniük a négynapos elektronikus matricákért, amelyek ára május és október között ismételten 1530 forintra módosul. A legkisebb kategóriába tartozó járművek éves bérlete 37 200 forint, míg a 12 tonnánál nehezebb össztömegű járműveknek 198 000 forintot kell fizetniük ugyanezért. A tizenöt napon belül történő befizetés esetén a pótdíj mértéke 15 300 forint marad a legalacsonyabb súlyú járművek esetében, míg az ennél későbbi törlesztés esetén 63750 forintra nő a büntetés.

A jogosultság ellenőrzése a megszokott módon, rendszám alapján történik. A rendszert érintő egyetlen változás, hogy a fizetős autópálya-szakaszokon végzett mobil csoportos ellenőrzések 2009. január 1-jétől az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től a Nemzeti Közlekedési Hatóság feladatkörébe kerülnek.

Hetven kilométerrel bővült tavaly a hálózat

A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat hossza csaknem 70 kilométerrel növekedett 2008-ban, miután átadták az M0-ás autóút keleti szektorát és északi szektorának egy részét a Megyeri híddal együtt, továbbá az M6-os autópálya M0 és az Érdi tető közötti részét, valamint az M7-es és M70-es autópályák hiányzó szakaszait.

Ugrás vissza Ugrás vissza...