Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megnyílt az első magyar kereskedőház az azeri fővárosban

Cikk:

A Széchenyi Bank szerepvállalásával megnyílt az első magyar állami kereskedőház szerdán Azerbajdzsán fővárosában. A kormány jövőre több hasonló intézményt hoz létre Kínában, Oroszországban, Szaúd-Arábiában, Kazahsztánban és Üzbegisztánban, 2014-ben pedig Dél-Amerikában, Vietnámban, Egyiptomban és az észak-afrikai Magreb-országokban. A kereskedőházi rendszer célja, hogy segítse azokat a magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv), amelyek versenyképes termékekkel és szolgáltatásokkal tudnak megjelenni a külpiacokon – mondta Szijjártó Péter a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

A kabinet gazdaságpolitikájának fontos elemei közé tartozik a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatása és a keleti nyitás politikájának sikeressége, valamint az, hogy Magyarország termelőközponttá váljon, e három cél "egybeforrását testesítik meg a kereskedőházak" - fogalmazott Szijártó Péter. Jelenleg 2500-3000 olyan magyar kkv működik, amely exportképes termékeket, szolgáltatásokat tud előállítani, és tud érvényesülni a külpiacokon állami segítséggel. A kormány ezeket szeretné segíteni a kereskedőházi rendszerrel, továbbá törekszik arra, hogy az elkövetkező időszakban még több ilyen cég legyen Magyarországon.

Ma a kkv-k foglalkoztatják a magánszféra alkalmazottainak háromnegyedét, a magyar exportteljesítményből azonban csak 20 százalékban veszik ki részüket, ezért ezen a területen a magyar gazdaságnak óriási növekedési lehetőségei vannak - mutatott rá Szijjártó Péter.

A külügyi és külgazdasági államtitkár Bakuban megbeszélést folytatott Abid Sharifov miniszterelnök-helyettessel és Shahin Mustafayev gazdaságfejlesztési miniszterrel is. A tárgyalásokon a legfontosabb kérdés egy közvetlen Wizz Air-járat indítása volt a magyar és az azeri főváros között, amiről zajlanak a jogszabályi és a gazdasági egyeztetések. Tárgyaltak továbbá magyar vasútfejlesztési szerepvállalás lehetőségéről, valamint szóba került, hogy 2013 első negyedévében a gyógyszeripari együttműködés kiaknázása érdekében egészségipari befektetői fórumot tartanak Budapesten.

Ugrás vissza Ugrás vissza...