Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indulnak a gazdaságélénkítő csomag hitelprogramjai

Cikk:

December elejétől elindul három, a hazai vállalkozásokat segítő bankhitelprogram. A kormány az ÚMFT regionális operatív programjainak forrásaiból 20 milliárd forintos alapot hoz létre a kistérségekben a munkahelyek megszűnése miatt jelentkező foglalkoztatási problémák kezelésére.


Magyarországon napjainkban jól működő vállalkozások sem kapnak kölcsönöket a bankoktól, ezen a helyzeten próbál segíteni a kormány az 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomaggal, amelynek részeként december elejétől három hitelprogram is elindult - mondta Bajnai Gordon csütörtökön. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kiemelte: a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára a kormány megemelte a mikrohitelprogramban a hitel összegét forgóeszközöknél 6 millió, a beruházásoknál 10 millió forintra. A hitelgarancia-programban a hitelösszeg maximális nagysága százmillió forint lehet, illetve az Új Magyarország kis- és középvállalkozói hitelprogramban a csak forintban igényelhető kölcsön összege minimum 10, legfeljebb 100 millió forint lehet, és igen kedvező a kölcsön kamata.

Az Új Magyarország kis- és középvállalkozói hitelprogramban a Magyar Fejlesztési Bank pénzeszközeiből és az uniós forrásokból összesen 50 milliárd forint keretet biztosítanak a programra jelentkező kereskedelmi bankokon keresztül a kis- és középvállalkozások hitelezésére. A most elindított programban a 10-100 millió forint közötti hiteleket a vállalkozások két év türelmi idő mellett, tízéves futamidővel vehetik fel.

A kormány az Új Magyarország fejlesztési terv regionális operatív programjainak forrásaiból 20 milliárd forintos alapot hoz létre a kistérségekben a munkahelyek megszűnése miatt jelentkező foglalkoztatási problémák kezelésére - mondta Bajnai Gordon. Emellett járulékkedvezmények nyújtásával, az európai uniós források, illetve a Munkaerőpiaci Alapból származó források felhasználásával 100 ezer munkahely megőrzésére és 20 ezer új munkahely létrehozására biztosít finanszírozási fedezetet a kormány.

Ugrás vissza Ugrás vissza...