Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kész a túlélőcsomag a vállalkozások számára

Cikk:

A kormány által novemberben összeállított 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagból 560 milliárd forint már elérhető a hazai bankrendszeren keresztül. A gazdasági tárca információs honlapot indított, és a vállalkozókat 250 kistérségi ügynök is segíti tanácsadással.

Kész a vállalkozásoknak összeállított, a válság hatásainak enyhítésére készített túlélőcsomag, és megnyíltak a csomag elemeihez hozzáférést biztosító csatornák is - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékozón.

November elején a gazdasági válság kezelésére a kormány mintegy kétéves időtartamra 1400 milliárd forintos csomagot állított össze, amelyből már 560 milliárd forint elérhető a hazai bankrendszer hálózatán keresztül. Emellett a kis- és középvállalkozások megrendeléseinek biztosítására mintegy 1,5-2 éves időtartamra egy kétezermilliárd forintos csomagot is összeállított a kormány, amelyből hozzávetőleg 1800 milliárd forintot szán az építőipari ágazat megsegítésére.

Levélben tájékoztatták a vállalkozókat

Az NFGM múlt héten mintegy 100 ezer e-mailt küldött ki hazai kis- és középvállalkozásoknak annak érdekében, hogy lássák, milyen pénzügyi és pályázati eszközöket vehetnek igénybe tevékenységük megőrzésére, fejlesztésére. A gazdasági és fejlesztési lehetőségeket bemutató honlapon több mint 13 ezer látogatást regisztráltak.

Bajnai Gordon emlékeztetett rá: összesen 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitelt kaphatnak a kis- és középvállalkozások a jövőben. Ez a közelmúltban bejelentett, kedvezményes hitelcsomag része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány. A konstrukcióban egy vállalkozás maximum 200 millió forint hitelt igényelhet, a hitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. automatikus garanciája kapcsolódik, napjainkban már az országban 850 bankfiókban lehet hozzáférni ehhez a hiteltípushoz.

A közelmúltban elindított forgóeszközhitel-konstrukciót már kilenc hazai jelentős pénzintézet fiókhálózatában lehet igényelni, összesen 828 bankfiókban. A korábbi kritikákkal szemben tehát "gyorsulás" érzékelhető a bankok hozzáállásában a vállalkozásoknak nyújtott hitelek terén - fogalmazott a miniszter.

Információs honlapok és kistérségi ügynökök segítenek

A fejlesztési tárca honlapjára érkezett megkeresések közül kétezer kattintással a munkahely megtartó eszközök, hitelek iránt érdeklődtek, második helyen szerepelt az automatikusan elérhető pályázatok iránti érdeklődés, harmadik helyen pedig a forgóeszközhitel-konstrukcióról szerettek volna többet megtudni a vállalkozások.

A miniszter elmondta: a kis- és középvállalkozásoknak konkrét segítségre van szükségük, közöttük a megfelelő tájékoztatásra. Kifejtette: az ország területén található 173 kistérségben működő több mint 250 kistérségi ügynököt felkészítették arra, hogy a vállalkozók számára a lehető legkiterjedtebb tanácsadással álljanak rendelkezésre mind a hitellehetőségek, mind az uniós pályázatok vonatozásában. Emellett a tárca beindított egy telefonos ügyfélközpontot is, a szolgáltatás révén a legapróbb kérdésekre is válaszolnak a vállalkozások pályázati, illetve hitellehetőségeiről. Az ügyfélközpontot a 06/40-638-638 számon lehet elérni.

Egyúttal "penzterkep.hu" néven egy olyan portált is indított a fejlesztési és gazdasági tárca, amely az összes, jelenleg a vállalkozások számára rendelkezésre álló forrásról tájékoztatja a kis- és közepes cégeket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...