Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bajnai Gordon a miniszterelnök

Cikk:

Az Országgyűlés kedden 204 igen szavazattal, nem szavazatok nélkül, 8 tartózkodás mellett megszavazta a Gyurcsány Ferenccel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt, egyben miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont. A pénzügyi, a gazdasági, a szociális, a külügyi és az önkormányzati tárca élére új vezetők állnak.

Magyarországon ma nem az a probléma, hogy meg kell birkózni a gazdasági válság kihívásaival, az igazi probléma az, hogy az ország politikai közössége legalábbis kettészakadt - mondta Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök a parlament keddi ülésén. Bajnai Gordon szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal a parlamenti többség pontot tesz a politikai válság végére, csak így lehet úrrá lenni a gazdasági és a szociális válságon. Amíg a program végrehajtásához biztosítható a stabil parlamenti többség, addig a válságkezelő kormány jobb megoldás Magyarország számára, mint az előre hozott választás - mondta a kormányfőjelölt.

Hat új miniszter lesz a válságkezelő kormányban

Hat tárca élére új szakértő miniszterek csatlakoznak a kormányhoz, hatan pedig folytatják a megkezdett munkát. Az új pénzügyminiszter Oszkó Péter lesz. A nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca élére Vahl Tamás kerül. Szűcs Erikát Herczogh László eddigi szakállamtitkár váltja a szociális és munkaügyi miniszteri székben. A külügyminiszteri posztot Balázs Péter tölti majd be. Gyenesei Istvánt Varga Zoltán váltja az önkormányzati miniszteri poszton.

A kancelláriaminiszter Molnár Csaba lesz, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját. Megszűnik a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt, a feladatot a gazdasági tárca veszi át.

Már ezen a héten tárgyalnak a cselekvési tervről

A válságkezelő kormány első ülését a héten megtartja, itt első olvasatban tárgyalják a kormány cselekvési tervét tartalmazó programját. A program négy fő célja: az azonnali válságkezelő lépések megtétele, az egyensúly visszaállítása, a gazdasági növekedés újbóli beindítása és a bizalom visszaszerzése.

Az új kormány tagjai a kinevezésüket követően 15 százalékkal kevesebbet fognak keresni, mint elődeik - jelentette be Bajnai Gordon. A jelölt hangsúlyozta, hogy a személyét ért támadások ellenére az ország érdekében bárkivel kész tárgyalóasztalhoz ülni.

Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program küzdelmes lesz, amit nehéz támogatni, és még nehezebb lesz elviselni. A kormányfőjelölt kiemelte: Magyarországon már nem járható út a költekezés elengedése, vagyis az, hogy hitelből fedezzék a fogyasztást és a szociális juttatásokat.

Megszavazták a bizalmatlansági indítványt

Az Országgyűlés délután fél ötkor szavazott a bizalmatlansági indítványról. Az indítvány elfogadásához a képviselők legalább felének igen szavazatára (193 szavazat) volt szükség.  Az indítványt a képviselők 204 igen szavazattal, nem szavazatok nélkül, 8 tartózkodás mellett elfogadták. Ezzel a képviselők többsége kifejezte bizalmatlanságát Gyurcsány Ferenccel szemben, egyben megválasztotta Bajnai Gordont miniszterelnöknek. Ezután Bajnai Gordon letette esküjét, majd ellátta kézjegyével az esküokmányt. Április 14-től az új miniszterek kinevezésig a kormány ügyvezető kormányként működik - közölte Szili Katalin házelnök.

Ugrás vissza Ugrás vissza...