Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányfő megfelezi az állami cégvezetők fizetését

Cikk:

A miniszterelnök felkérte a nemzeti vagyonkezelőt, hogy csökkentse felére az állami társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját, illetve hogy a menedzservezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja.

Bajnai Gordon azt kérte a nemzeti vagyonkezelőtől, hogy 50 százalékkal csökkentse az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját; a miniszterelnök hétfőn, a parlamenti ülés előtt tett sajtónyilatkozatában azt is kérte, hogy a vagyonkezelő a menedzservezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja. A menedzservezetők bruttó kétmillió forint feletti jövedelemrészét jótékony célra kell felajánlani, amelyre Kiss Péter, a társadalmi kapcsolatkért felelős tárca nélküli miniszter tesz javaslatot még a héten. A kormányfő szerint az állami vállalatok vezető tisztségviselőinek is jó példával kell elöl járniuk, rájuk is vonatkozik a társadalmi szolidaritás elve.

A kormányfő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mellett a más állami vállalatokat felügyelő minisztereknél is kezdeményezte, hogy járnak el hasonlóan, és csökkentsék az állami cégek vezetőinek fizetését. Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy az állam már több, saját magára vonatkozó intézkedést kezdeményezett, hétfőn szavaz az Országgyűlés a miniszteri fizetések 15 százalékos csökkentéséről és a miniszterek, államtitkárok jubileumi jutalmának eltörléséről. Korábban döntöttek arról, hogy megszűnik az a lehetőség, amivel az államtitkárok fizetését "el lehet téríteni" a törvényben megszabott plafontól; illetve felére csökkentették az állami vezetők külföldi napidíját, a kormányfő pedig egy évre egy forintért vállalta a miniszterelnökséget.

Ugrás vissza Ugrás vissza...