Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Franciaország is gondolkodik a Nabucco-projekten

Cikk:

Bajnai Gordon miniszterelnök Nicholas Sarkozy államfővel és Francois Fillon miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain szóba került a pécsi vízmű ügye, illetve az is, hogy a 35 százalékban állami tulajdonban levő Gaz de France Suez kész újra megvizsgálni a beruházás lehetőségét a Nabucco-projektbe.

A pécsi vízmű ügyében közvetítést ajánlott a felek között Bajnai Gordon miniszterelnök a Suez Environnement vezetőivel Párizsban folytatott hétfői megbeszélésén, majd Nicolas Sarkozy államfőt és Francois Fillon miniszterelnököt is arról biztosította, hogy Magyarország tiszteli és becsüli a francia befektetőket, amiért 60 ezer munkahelyet teremtettek. A Suez vezetőinek és a francia politikai vezetőknek a miniszterelnök megismételte, hogy "aggályosnak" látja a pécsi önkormányzat intézkedéseinek egy részét, az eljárást pedig "otrombának" tartja, következményeiben pedig Magyarország számára nagyon veszélyesnek. "Jogi eszközeink nincsenek, de amennyiben félreértésekről és nem tudatos akcióról van szó van, a félreértések elsimításában felajánlottam segítséget" - hangsúlyozta a kormányfő a Suez vezetőivel történt megbeszélése után. Bajnai közvetítést ajánlott a felek között abban az esetben, ha erre van fogadókészség.

Sarkozy gratulált a válságkezelő lépésekhez

Nicolas Sarkozy gratulált a gazdasági válságkezelés területén "Magyarország bátorságához", fölvetette a befektetők biztonsága garantálásának kérdését, valamint hangsúlyozta a szélsőségek elleni küzdelem fontosságát mindkét országban. Bajnai francia partnerének azt mondta: "a magyar kormány a leghatározottabban világossá tette, hogy a szélsőjobboldali pártokat karanténba kell zárni minden politikai erőnek, és hogy a kormány mindent megtesz a paramilitáris módon megjelenő szélsőséges erőkkel szemben". Ezt a francia államfő örömmel nyugtázta, és jelezte: Franciaország hasonló gyakorlatot folytat - mondta a kormányfő. 

Franciaország Magyarországot stratégiai partnerének tekinti az Európai Unión belül, s ennek megfelelően a két ország politikáját rendszeresen egyezteti egymással - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ennek jegyében az uniós kérdések terén Sarkozy és Bajnai a klímavédelem és a Lisszaboni Szerződés kérdéseiben egyeztetett, s megfogalmazták: az energiapolitika és a közös agrárpolitika területén tovább folytatódik az álláspontok összehangolása.  

Gondolkodnak a Nabucco-projekten

A magyar miniszterelnök és Francois Fillon francia kormányfő külön kitértek az energiapolitikai kérdésekre, amely terület Bajnai szerint még rengeteg tartalékot rejt magában. A miniszterelnök üdvözölte Franciaország energetikai elkötelezettségét a régióban, amelyet erősíteni kíván a francia kormány. A 35 százalékban állami tulajdonú francia Gaz de France Suez már jelezte: kész újra megvizsgálni a beruházás lehetőségét a Nabucco gázvezeték projektbe.

Bajnai előadásokat tartott a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól vállalatvezetőknek, üzletembereknek és befektetőknek a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) Magyarország-konferenciáján, valamint a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) nagyköveti tanácsának rendkívüli ülésén. A miniszterelnök vasárnap, Párizsba érkezése után megkoszorúzta Nagy Imre jelképes síremlékművét a Pere Lachaise temetőben és az Ismeretlen Katona Sírját a Diadalív alatt, majd magyar származású francia értelmiségiekkel találkozott. Hétfő esti hazautazása előtt pedig megkoszorúzta a száz éve született Radnóti Miklós emléktábláját a francia főváros Latin Negyedében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...