Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkaügyi ellenőrzések a Balaton környékén

Cikk:

Szállodákat, éttermeket, strandokat, kereskedelmi egységeket és építkezéseket ellenőriztek a munkaügyi felügyelők a Balatonnál. Százhatvanegy munkáltatónál összesen 131 szabálytalanságot találtak.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) július 29-31. között 161 munkáltatót ellenőrzött a Balatonon és vonzáskörzetében; a vizsgálatok során a szabálytalanságot elkövetett munkáltatók száma 131 volt. Az ellenőrzött munkavállalók száma 895, a szabálytalanságok 471 embert érintettek. Ebből a feketén foglalkoztatottak száma 257 volt, közülük 1 ember külföldi állampolgár, és ketten fiatalkorúak. Az ellenőrzött építkezéseken a szabálytalansággal érintett munkavállalók aránya közel 84 százalék volt.

Az ellenőrzött munkáltatók között szerepelt szálloda, étterem, strand, kereskedelmi egységek, építkezések, ellenőriztek továbbá Kapolcson, a művészeti fesztiválon is. Elsősorban a feketefoglalkoztatás, valamint a munkaidőre, a pihenőidőre, a munkabér összegére, a szabadságra vonatkozó jogszabályok megsértése szerepelt a jogsértések között.

A közleményben kirívó esetként említik, hogy egy étteremben 37 személyt foglalkoztattak kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel, közteherjegy nélkül, feketén. Három esetben pedig fiatalkorúak foglalkoztatására vonatkozó egyéb súlyos szabálytalanságot tártak fel, ez 5 személyt érintett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...