Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiváló vízminőség, javuló közbiztonság a Balatonnál

Cikk:

Kiváló a Balaton vízminősége, és a megerősített rendőri jelenlétnek is köszönhetően közel 20 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt egy évben a Balatonnál - mondta Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter csütörtökön a siófoki Nagystrandon, a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.

Szerdán a kormány jelentést hallgatott meg a Balatont érintő ügyekről. Molnár Csaba elmondta, a tó vízminőségével az idén nincs sem mennyiségi, sem minőségi gond. Magyarországon összesen 260 nyilvántartásba vett természetes fürdőhely van, amelyből közel 200 található a Balaton partján. Ezeknél a szezon kezdete óta összesen 384 vizsgálatot végeztek az ÁNTSZ munkatársai, az eredmények minden esetben azt mutatták, hogy a strandok vize alkalmas a fürdőzésre. A Balaton valamennyi medencéjében kiváló a víz minősége, a kémiai vizsgálatok alapján a tó oxigén- és tápanyagháztartása is megfelelő. Tavaly a balatoni strandok 80 százaléka kapott kiváló minősítést a szezonvégi értékelésen. A legkiválóbbak már a szezonban elnyerhetik a Kékhullám Zászló minősítést, ezt az idén 26 balatoni strandnak és 4 kikötőnek sikerült megszereznie.

A tó körül a három megye rendőrkapitányságainak feladata, hogy a turizmus egyik alapfeltételét, a közbiztonságot minél magasabb szinten biztosítsák. Ennek érdekében hozták létre a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottságot, amely június elseje és szeptember 15-e között összehangolja a térség rendőri munkáját. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is megnövelt létszámmal biztosítják a folyamatos és fokozott rendőri jelenlétet a turizmus szempontjából frekventált helyeken, rendezvényeken. Csak a siófoki kapitányság megerősítésére 69 munkatárs érkezett, és több mint száz rendészeti szakközépiskolás, rendőrtiszti főiskolás tölti az üdülőrégióban a gyakorlatát. A strandok, vízparti területek, parkolók, bevásárlóközpontok, parkok, kerékpárutak ellenőrzése érdekében rendszeres a kerékpáros, lovas, és gyalogos járőrszolgálat.

A miniszter szerint a hatékony rendőri jelenlétnek is köszönhető, hogy a Balaton környékén a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma közel ötödével, a közlekedési bűnesetek száma pedig 7 százalékkal csökkent az év első félévében a tavalyi év hasonló időszakához képest. Molnár Csaba gratulált a balatoni vízi rendőröknek eddigi munkájukért, amit a viharos időszakokban is eredményesen végeztek, az idén már 62 ember életét megmentetve.

Javuló fegyelem a balatoni szolgáltatóknál

A Kánikula II. nevű fogyasztóvédelmi akciósorozat félidei tapasztalata az, hogy jelentősen javult a balatoni vendéglátó-ipari egységek és strandok szolgáltatóinak fegyelme - mondta Molnár Csaba. A július elsején indult, összehangolt ellenőrzési akció során már érvényesült az a kormánydöntés, miszerint a kisebb szabálysértésekért először csak figyelmeztetnek a hatóságok, és büntetést csak nagyobb szabályszegésért, illetve ismétlődő szabálytalanságokért szabnak ki.
 
Az akcióban résztvevő 11 hatóság a közel azonos vizsgálatszám mellett egyharmaddal kevesebb esetben, és egyharmaddal kevesebb összegű bírságot szabott ki, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A hatóságok július első felében közel 12 ezer ellenőrzést hajtottak végre, és 2500 esetben közel 350 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Az adóhatóság eddig 111 üzletet zárt be ideiglenesen, és 18 esetben rendelte el a végzett gazdasági tevékenység felfüggesztését. A mezőgazdasági szakhatóság 9,4 tonna élelmiszert volt ki a forgalomból. A munkaügyi főfelügyelőség több mint 2700 feketemunkás esetében intézkedett, közel félezer alkalommal pedig munkavédelmi hiányosság megszüntetését írta elő. A rendőrség 156 esetben, 614 fővel biztosította az ellenőrzések lebonyolítását, amelynek során 90 esetben tett szabálysértési feljelentést, továbbá 41 személy állított elő, illetve vett őrizetbe.

Az összehangolt ellenőrzéssorozat a hónap végéig folytatódik, amelynek során továbbra is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, minőségét, a mérések pontosságát, a tárolási és higiéniai feltételeket, a foglalkoztatás szabályosságát, a különféle biztonsági előírások betartását, vagyis mindazon jogszabályok alkalmazását, amelyek a fogyasztók védelmét szolgálják.

Több milliárd forint támogatás a balatoni fejlesztésekhez

Az Új Magyarország fejlesztési terv regionális operatív programjai révén több milliárd forintnyi támogatást használhatnak fel a Balaton körül - derül ki a MeH közleményéből. A tó három régióval - a Dél-Dunántúli Régióval, a Közép-Dunántúli Régióval, valamint a Nyugat-Dunántúli Régióval - is határos, ezért mindegyik program költségvetése tartalmaz forrásokat a Balaton környéki fejlesztésekre. A Balaton kiemelt üdülőkörzetben több mint 5 milliárd forintot fordíthattak 2007-ben és 2008-ban attrakció- és szálláshely-fejlesztésekre. A 2009-2010-es akcióterv időszakában újabb, közel 4,75 milliárd forintnyi támogatás jut hasonló célokra a térségben.

Az üdülőövezetben három kiemelt turisztikai projekt van folyamatban. A Balaton-part ékköve II. nevet viselő program keretében folytatódik Balatonfüred reformkori városközpontjának rekonstrukciója és turisztikai funkciókkal történő gazdagítása. Hévízen új fürdő- és terápiás centrum létesül, Zalakaroson pedig a fedett fürdő átalakítására, új gyógy- és wellness szolgáltatások kialakítására, valamint új fogadóépület megépítésére kerül sor.
Ugrás vissza Ugrás vissza...