Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Partnereink!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT csatlakozásra használható informatikai rendszer engedélyezése iránti kérelem” tárgyban indítható kérelme kapcsán az e-aláírás szolgáltatásban fellépő hiba miatt a hatósági döntések kiadása vonatkozásában az elektronikus ügyintézés szünetel. 

A hiba elhárítása alatt ügyfeleinknek lehetősége van a kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Kérdés esetén az EESZT Kontakt Center tud felvilágosítást nyújtani.

A hiba észlelésének időpontja: 2021.01.12.

MORZSÁK

TARTALOM:6,5 százalékkal csökkent a vendégforgalom a Balatonnál

Cikk:

Az év első nyolc hónapjában a tavalyihoz képest 6,5 százalékkal csökkent a vendégforgalom a Balatonnál, a kereskedelmi szálláshelyek bevétele ennek ellenére 1,3 százalékkal nőtt és meghaladta a 16,6 milliárd forintot.

Az év első nyolc hónapjában közel egymillió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött a Balatonnál, ami a vendégforgalomban 6,5 százalékos, a vendégéjszakákban 9 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest - mondta el Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke egy szerdai konferencián.

A különböző országokban a válság miatt júliusig átlagosan 7 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, a visszaesés nagyságrendje csak Európát tekintve meghaladta a 8 százalékot, míg csak Közép- és Kelet-Európát nézve a 11 százalékot - idézte egy nemzetközi turisztikai konferencián elhangzottakat Kovács Miklós, az önkormányzati tárca turisztikai szakállamtitkára. Ehhez képest a magyarországi adatok kedvezőbben alakultak, főként a Balatonnál, ahol a belföldi turizmusnak köszönhetően még kisebbek voltak a veszteségek. A szakértők becslése szerint azonban még a következő év is hoz pár százalékos visszaesést az idegenforgalomban, és csak 2011-től lehet számítani újra a mutatók növekedésére.

Csökkenő forgalom mellett nőttek a bevételek

Rosta Sándor, a BRIB elnöke szólt arról, hogy a csökkenő vendégforgalom ellenére 1,3 százalékkal nőtt, és meghaladta a 16,6 milliárd forintot a kereskedelmi szálláshelyek bevétele a Balatonnál. Az üdülőrégió 72 ezer kereskedelmi, és 131 ezer magánszálláshely kapacitással rendelkezik. Ez utóbbiak színvonala, népszerűsége és forgalma pár százalékkal nőtt az utóbbi években, amiről ha teljes körű adatszolgáltatás lenne, valószínű még kedvezőbb képet mutatna a balatoni turizmus alakulása - mondta a szakember.

Ötből négy vendég magyar

Ma már az üdülőrégió vendégkörének 80 százaléka magyar, akiknek jelentős hányada fizetett eddig üdülési csekkel a szolgáltatásokért. Az üdülési csekk nélkül a térség turizmusa összeroppanna, számos fogadóhely tönkremenne - hangsúlyozta Rosta Sándor. Csökken ugyan, de még mindig meghatározó a német vendégek száma, de a legfontosabb küldő országok között van Ausztria, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia is. A vendégéjszakák tekintetében Siófok, utána Hévíz, Balatonfüred, majd Zalakaros áll az élen az üdülőövezetben. A legnagyobb vendégforgalmat bonyolító városok listája is hasonlóan alakult, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbit Hévíz vezeti, és Siófok a második.

Ugrás vissza Ugrás vissza...