Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökken a halálos balesetek száma az Unióban

Cikk:

Tavaly 39 ezer halálos áldozata volt a közúti baleseteknek az Európai Unióban. Az Európai Közbiztonsági Tanács jelentése szerint Romániában és Bulgáriában emelkedett, a többi tagállamban csökkent a halálos közúti balesetek száma, a magyarországi statisztika 20 százalékos csökkenést mutat.

Csökkent tavaly a halállal végződő közúti balesetek áldozatainak száma az Európai Unióban, de az EU még mindig messze van attól a céljától, hogy jövőre már csak feleannyi legyen a haláleset, mint az évtized legelején - derül ki az Európai Közbiztonsági Tanács éves jelentéséből. A hétfőn Brüsszelben közzétett adatok szerint tavaly 39 ezer halálos áldozattal jártak az autó-, kerékpáros- és gyalogosbalesetek uniós szinten. 2001-ben még 54 400 haltak meg közúti balesetben. Magyarországon 2001-ben 1239-en, tavaly 996-an vesztették életüket az utakon. A 20 százalékos csökkenés mindazonáltal elmarad a 28 százalékos uniós átlagtól.

A jelentés azt is megjegyzi, hogy a tavalyi csökkenés sok országban a forgalom általános visszaesésének is köszönhető, amit viszont a gazdasági visszaesés és a viszonylag magas benzinárak okoztak. A brüsszeli székhelyű szervezet szerint ez különösen érvényes a balti államokra és Magyarországra.
 
A jelentés szerint a legbiztonságosabbnak továbbra is Svédország, Hollandia, Nagy-Britannia, valamint Málta útjai tekinthetők, míg a lista végén Románia, Bulgária, Szlovákia és Lengyelország található. Romániában és Bulgáriában az elmúlt évtizedben nem javult, hanem romlott a helyzet, a többi tagállamban csökkent a halálesetek száma. Luxemburg, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Lettország és Belgium közel 50 százalékos csökkenést ért el az évtized eleje óta, de ezek az országok nyugat-európai viszonylatban meglehetősen magas arányokkal indultak.
 
Antonio Avenoso, a tanács vezérigazgatója szerint eljött az ideje, hogy az EU új programba kezdjen, amely egészen 2020-ig tarthat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...