Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Három hazai bank kaphat a pénzügyi mentőcsomagból

Cikk:

Magyarországon három bank felel meg a pénzügyi mentőcsomag követelményeinek - mondta Veres János pénzügyminiszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a parlament költségvetési bizottsága előtt.

Ma Magyarországon három bank: a Magyar Külkereskedelmi Bank, az OTP és a CIB felel meg a bankmentő csomag követelményeinek - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a parlament költségvetési bizottsága előtt csütörtökön. E pénzintézeteknek éri el szavatoló tőkéjük a 200 milliárd forintos értékhatárt. A pénzintézetek január 31-ig kérhetnek tőkejuttatást, ám, hogy megkapják-e, azt majd Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium dönti el.

A miniszter leszögezte: ha a bankok megkapják a tőkejuttatást, akkor az állam tulajdonossá válik, a nem szavazó részvényeken túlmenően irányítási jogokat is kap. A tárca által november 10-ig a parlament elé terjesztendő törvénycsomag rögzíti majd, hogy milyen törvényi feltételek mellett kaphatnak a bankok segítséget. A törvénymódosítás és a bankok kéréséről függ majd, hogy egy-egy pénzintézetben milyen mértékű lesz az esetleges állami tulajdon - mondta a pénzügyminiszter.

A kormány 600 milliárd forintos támogatási csomagot állít össze az IMF-program részeként. E csomagban 300 milliárd forint a bankok tőkéjének megerősítését szolgálja, úgynevezett tőkeerősítő alap formájában, további 300 milliárd forint pedig az ezt igénybe vevő bankok számára a forrásbevonás megkönnyítését teszi lehetővé forrásgarancia-alap működésével. Az intézkedések átmenti jellegűek.

Két részre bontják a hitelcsomagot

A tőkejavítást szolgáló 300 milliárdos részt jövő január 31-ig lehet igénybe venni, míg a garanciaalapot 2009. december végéig - közölte Simor András. Ha a tőkejavító alapban lévő összeget nem hívják le a bankok, akkor a fennmaradó rész átkerülhet a garanciaalapba. A tőkenövelési alap nagyságát úgy állapították meg, hogy azáltal a jogosult bankok tőkemegfelelési mutatója 14 százalékra emelkedjen. Az állam, amikor befektet ezekbe  a bankokba, megfelelő jogosítványokra tesz szert, nemszavazó, osztalékelsőbbségi részvényt szerezve, amely  részvények a piaci árakat tükrözik, és ellenőrzési jogokra is lehetőséget adnak - mondta a jegybank elnöke.

A 300 milliárd forintos garanciaalap célja, hogy a magyar bankok lejáró forrásai helyett új forrásokat - 3 hónap és  5 éves futamidő közötti hitelt és értékpapírt - alacsonyabb költséggel tudjanak bevonni, mivel a forrásbevonás mögött állami garancia áll. A 300 milliárdos garanciaalap több is lehet abban az esetben, ha a tőkejavító alap nem fogy el 2009. január 31-ig. A garanciaalapból az a bank részesülhet, amely a tőkejavító alapot már igénybe vette.

A 300 milliárd forintos garanciaalap értéknövelését elősegítendő, az MNB a nála letétbe helyezett összeget az euróövezet országai által euróban jegyzett, legalább AA minősítéssel ellátott államkötvényekbe fekteti. Az állam a bankoknak nyújtott garanciáért megfelelő díjat számít fel.   

November 10-ig elkészül a törvényjavaslat

Két célt szolgáltak ezek a bankokat erősítő csomagok: egyrészt megemelték a bankrendszer tőkeerejét, másrészt garanciát nyújtottak a forrásbevonáshoz. A most ismertetett 600 milliárd forintos csomagra azért van szükség, hogy a magyar bankok ne szenvedjenek versenyhátrányt az európai pénzintézetekkel szemben, és legalább olyan elbírálásban és kedvezményben részesüljenek, mint európai versenytársaik - hangsúlyozta a jegybank elnöke. A csomag kidolgozása során a magyar fél konzultált az Európai Központi Bankkal, figyelembe vette javaslatait, továbbá megbeszéléseket folytatott az Európai Bizottság versenyhatóságával is. A bankokat érintő csomagról november 10-ig törvényjavaslatot nyújt be a kormány, és soron kívüli eljárásban kéri annak mielőbbi jóváhagyását.

Csütörtök este döntenek az IMF-hitelről

Veres János a 20 milliárd euró összegű pénzügyi mentőcsomag részeként az Európai Unió által nyújtott 6,5 milliárd eurós összegről elmondta: a megállapodás végleges aláírására a jövő héten kerülhet sor. A Nemzetközi Valutaalap által nyújtott 12,5 milliárd euró összegű készenléti hitelről a IMF igazgatósága  csütörtök késő este dönt. (A Világbank 1 milliárd euróval járul hozzá a pénzügyi csomaghoz.)

Ugrás vissza Ugrás vissza...