Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Budapesten tárgyalt az ENSZ főtitkára

Cikk:

Magyarország soros uniós elnöki tisztségéhez kapcsolódóan folytatott megbeszéléseket hétfőn Budapesten az ENSZ főtitkára, hangsúlyozva, a világnak és Európának "elképesztő kihívásokkal" kell szembenéznie. Ban Ki Mun tárgyalt Schmitt Pál köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel, majd előadást tartott a Magyar Tudományos Akadémián.

Magyarország az ENSZ dinamikus tagja, aktív szerepet vállal a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának és nőkkel foglalkozó szervezetének munkájában, bőkezűen támogatja a nemzetközi békefenntartó küldetéseket, a többi között Cipruson, Nyugat-Szaharában és Afganisztánban – méltatta az ország szerepvállalását Ban Ki Mun. A főtitkár szerint történelmi szerepe van a magyar uniós elnökségnek, hiszen elképesztő kihívásokkal kell szembenéznie, el kell mélyítenie a régióbeli integrációt. Magyarország figyelemreméltó átalakuláson ment keresztül az elmúlt két évtizedben, a kommunizmusból átlépett a demokráciába, a Varsói Szerződést maga mögött hagyva eljutott a modern Európába, és ehhez a változáshoz jelentős kihívásokat kellett leküzdeni - mondta.

Szóba került a médiatörvény és az alkotmány is

Az ENSZ főtitkárának budapesti látogatásán szóba kerül a médiatörvény és az új alkotmány is. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága az ENSZ alapelvei közé tartozik, így bízik benne, hogy a magyar kormány nem fog meginogni, amikor a vélemények szabadságának teljes mértékű biztosításáról van szó. Ban Ki Mun szerint az alkotmányozással kapcsolatban a magyar kormánynak érdemes lenne ajánlásokat kérnie magyar szereplőktől, az Európa Tanácstól és az ENSZ-től. A magyar elnökséghez köthető programok közül Ban Ki Mun méltatta a Duna-stratégiát, mint jelentős európai környezetvédelmi és vízgazdálkodási programot. A megbeszélésen szó volt még a millenniumi fejlesztési célokról, az éghajlatváltozásról, a nukleáris biztonságról, az észak-afrikai helyzetről, Líbiáról és Közel-Keletről.

Az ENSZ főtitkárát hétfőn fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök is. Az államfő a megbeszélésen jelezte, hogy Magyarország elkötelezett a szegénység felszámolása, valamint egy vízstratégia kidolgozása mellett, ezeket a célokat az európai roma keretprogram, illetve a Duna-stratégia képviseli. Schmitt Pál megerősítette, hogy Magyarország pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére 2012-2013-ra.

MTI

Az ENSZ főtitkárát hivatalában fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is, akivel áttekintették az Észak-Afrikában kialakult helyzetet és ezzel kapcsolatban az eddig megtett, valamint a még szükséges humanitárius lépéseket – számolt be a találkozóról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Ban Ki Mun méltatta az EU észak-afrikai szerepvállalást

Ban Ki Mun a Martonyi János külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán az észak-afrikai térség történéseivel kapcsolatban kiemelten fontosnak nevezte, hogy hasznosuljanak a demokratikus átmenet során szerzett magyar tapasztalatok. A főtitkár nagyra értékelte, hogy az Európai Unió a térséggel kapcsolatban világos elvek alapján politizál, külön megemlítette a a civil lakosság védelme és a humanitárius segítségnyújtás érdekében tett erőfeszítéseket. Szorgalmazta az azonnali tűzszünetet, és vázolta annak a nemzetközi tervnek a körvonalait, amely alkalmas lehet az ország helyzetének normalizálására és stabilizálására. Martonyi János támogatásáról biztosította a főtitkár kezdeményezését, és jelezte, hogy abban Magyarország is kész szerepet vállalni.

Az ENSZ főtitkára délután a világszervezet előtt álló kihívásokról tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián, ahol előadásában jelezte: a magyar demokratikus átalakulás tapasztalatai jól hasznosíthatók az Észak-afrikai országokban is.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...