Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új technológiák alkalmazásával erősödhet a bányaipar

Cikk:

A környezetbarát technológiák alkalmazása jelenti a bányászat jövőjét - mondta az energiaügyi miniszter Komlón, az 58. központi bányásznapi ünnepségen. Az ágazatban jelenleg mintegy 12 ezren dolgoznak, és 785 vállalkozás fizet bányajáradékot.

A bányászat jövőjét a modern, környezetbarát technológiák alkalmazása jelenti, amely a hazai ágazat erősödését is eredményezheti - mondta Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter Komlón csütörtökön. A szaktárca vezetője az 58. központi bányásznapi ünnepségen hangsúlyozta: ma már másképpen kell értelmezni egy szénfelhasználású erőművet, mint korábban, hiszen az úgynevezett "tiszta szén" eljárásokkal kell működnie, és a legszigorúbb előírásoknak is meg kell felelnie.

Sokan kérnek engedélyt nyersanyagok kutatására

A miniszter szerint Magyarországon még fellelhető energiahordozók kitermelése bizonyos területeken gazdaságos lehet az üzemanyagok árának folyamatos emelkedése tükrében. Előrejelzések szerint az olaj hordónkénti ára két éven belül elérheti a 200 dollárt, s ez továbblépési lehetőséget adhat az iparágnak. Jó hír, hogy élénkül az ásványi nyersanyagok felkutatása iránti érdeklődés is, egyre többen kérnek engedélyt különböző kutatásokra az illetékes hatóságoknál.

Az ágazatban jelenleg mintegy 12 ezren dolgoznak, és 785 vállalkozás fizet bányajáradékot. Maga a bányászati munka egyre biztonságosabb, két évvel ezelőtt 2, tavaly 1 halálos áldozatot követelt Magyarországon - mondta a miniszter.

Újra szükség van a szakemberképzésre

Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról szólt, hogy Magyarország jelentős szén- és ércvagyonnal rendelkezik, a kérdés csak az, milyen módszerrel lehet felszínre hozni. Bármi is lesz a megoldás, az bányászati munkahelyeket teremt, amely viszont újra szükségessé teszi bányászati szakemberek képzését.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a bányászok önfeláldozása és felelősségvállalása példaként állítható mindenki elé, még akkor is, ha maga az ágazat elvesztette korábbi jelentőségét. A nyugdíjas bányászokról való gondoskodásnak pedig együttműködésen alapuló, kiemelt feladatnak kell lennie. Az ünnepség részeként a házelnök és a miniszter Páva Zoltán komlói polgármester társaságában koszorút helyezett el a bányász hősök emlékművénél.
Ugrás vissza Ugrás vissza...