Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Barroso: megszületett az uniós energiapolitika

Létrehozva: 2006. március 24.
Módosítás: 2006. március 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

2020-ig ötödével kell csökkenteni az energia-felhasználást, 2015-re pedig 8 százalékra emelnék a bioüzemanyag részesedését - egyebek mellett ezekről határoztak az uniós vezetők kétnapos csúcsértekezletükön. A bizottsági elnök szerint megszületett az EU közös energiapolitikája.

"Megszületett az uniós energiapolitika" az EU-tagországok állam- és kormányfőinek pénteken befejeződött brüsszeli találkozóján - jelentette ki az ülést záró sajtóértekezleten José Manuel Durao Barroso , az Európai Bizottság elnöke.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, a kormányfői tanács soros elnöke egyebek között a tudásalapú versenyképesség-fejlesztésben, valamint a kisebb cégek segítésében elért döntéseket méltatta.

Egyablakos ügyintézés 2007 végéig

A 25 tagállam vezetői számos konkrét döntést hoztak a versenyképesség fejlesztésének, illetve az energiapolitikai koordinációnak szentelt találkozón. Döntöttek például arról, hogy a vállalkozások alapítása 2007 végéig az EU-ban sehol ne vegyen igénybe egy hétnél több időt.

Ennek érdekében a tagállamoknak egyablakos, minden ügyintézést egyszerre lehetővé tevő rendszert kell kiépíteniük. A következő négy évben évente kétmillió új állás, a munkanélküliség jelentős csökkentése is a célkitűzések közé tartozik: jövőre hat hónapnál, 2010-re négy hónapnál nem tarthat tovább, amíg az iskolát befejező hallgatók álláshoz vagy továbbképzési lehetőséghez jutnak.

Az uniós technológiai központ létrehozásának gyorsítását ugyancsak elhatározták, mint ahogy jóváhagyták az Európai Bizottság javaslatát a globalizáció kihívásainak ellensúlyozására hivatott, évi 500 millió eurós pénzalap létrehozására.

Jelentős megtakarítást kell elérni 2020-ig

Az energiaügyekről folytatott tárgyaláson ugyancsak több közös elhatározás született, amelyeket Barroso úgy értékelt, hogy mostantól számolandó a közös uniós energiapolitika. A konkrét döntések közül kiemelkedik, hogy 2020-ig az EU 20 százalékos energia-megtakarítást irányoz elő, míg 2015-ig a teljes energiafelhasználáson belül 15 százalékra emelnék a megújuló energiaforrások arányát, a bioüzemanyag részesedését pedig 8 százalékra.

Az ülésen szóba került a szolgáltatások unión belüli szabadabb gyakorlását szolgáló irányelv kidolgozása. Barroso ezzel kapcsolatban úgy vélte, az Európai Parlamentben februárban elfogadott - korlátozottsága miatt sok tagország által így is bírált - kompromisszum az egyetlen reális alap a hosszú idő óta tolódó jogszabály megszületésére.

A brüsszeli "EU-kormány" április elején ismerteti ezzel kapcsolatos javaslatát. A szolgáltatások belső piacának maradéktalanul működnie kell, miközben az európai szociális modellt is meg kell őrizni - fogalmaz a kormányfői zárónyilatkozat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...