Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ismét Barroso az Európai Bizottság elnöke

Cikk:

Szerdán Strasbourgban az Európai Parlament 382 igen szavazattal, 219 nem ellenében, 117 tartózkodás mellett ismét José Manuel Durao Barrosot választotta az Európai Bizottság elnökévé. Az 53 éves portugál politikus pártoktól független hozzáállást ígért munkájában.

Újraválasztotta szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) José Manuel Barrosót az Európai Bizottság elnökévé. A 736 EP-képviselő közül 382-en szavaztak rá, 219-en ellene voksoltak, 117-en tartózkodtak, 18-an pedig nem vettek részt a szavazásban. Az 53 éves portugál jobbközép politikus, aki 2004 óta irányítja az EU legfőbb végrehajtó testületét, ezzel újabb öt éves megbízást kapott.

Barrosót a tagállamok kormányai júliusban egyhangúlag jelölték a posztra, vagyis a baloldali színezetű kormányok is mögé álltak, ám az Európai Parlamentben ez a széles körű támogatás nem mutatkozott meg. A szavazási arány azt jelzi, hogy Barroso az összes EP-képviselő valamivel több mint a felének a támogatását megkapta. A mostani szavazáson ennyi voksra nem volt szüksége, mert az EU egyelőre érvényes nizzai alapszerződése értelmében csak a leadott szavazatok többségét kellett megszereznie. Ha azonban érvénybe lép az unió lisszaboni reformszerződése, akkor már az összes EP-képviselő többsége kell a győzelemhez, ezekkel a feltételekkel Barroso nem szerzett volna többséget a mostani szavazáson.

A baloldaliak jórészt azért bírálták Barrosót, mert szerintük túl keveset tett a gazdasági válság szociális következményeinek enyhítése, a munkahelyek tömeges elvesztésének feltartóztatása érdekében. A liberálisok az egységesebb és átláthatóbb piac megteremtését célzó határozott lépéseket várnának tőle, az euroszkeptikusok viszont a túlzott hatalmú brüsszeli apparátus vezetőjét és erősítőjét látják személyében. Emellett számos tagországtól kapott bírálatot amiatt, hogy a legnagyobb, legerősebb tagállamok akaratának rendeli alá az uniós döntéshozatalt.

A szocialisták és a liberálisok azonban nem találtak vele szemben alkalmas ellenjelöltet, és a júniusi EP-választás is a jobbközép megerősödését eredményezte. Barroso megválasztása mellett szólt az az érv, hogy a gazdasági válság idején az unió nem nélkülözheti a cselekvőképes, az ügyekkel tisztában levő vezetőt az Európai Bizottság élén.

Barroso megválasztásához elsőként Jerzy Buzek, az EP elnöke gratulált. "Sokat várunk öntől az elkövetkező öt évben" - mondta. Barroso a strasbourgi ülésteremben köszönetet mondott a bizalomért, és mintegy pártoktól független hozzáállást ígért. "A bizottság elnökeként az én pártom Európa" - fogalmazott.

Ugrás vissza Ugrás vissza...