Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyurcsány: a fasizmussal nincs alku

Létrehozva: 2005. május 8.
Módosítás: 2010. március 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A második világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulója alkalmából vasárnap több ünnepi rendezvényt tartottak a fővárosban. Gyurcsány Ferenc a Parlamentben Nemzeti Ellenállásért Emléklapokat adott át, és beszédében úgy fogalmazott: a fasizmussal, annak bármifajta megjelenésével nincs alku.
A második világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulója, valamint az Európai Unió napja alkalmából katonai tiszteletadás mellett felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt vasárnap a Kossuth téren. Az ünnepi eseményen jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Holló András , az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán , a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A rendezvényen részt vettek a kormány és a pártok képviselői, valamint a diplomácia testületek tagjai is.
 
Vasárnap több ünnepi rendezvényt is tartottak a fővárosban, a Béke Európában című ünnepségsorozat keretében a Kossuth téren kulturális programokkal mutatták be a Unió tagországait.
 
Emléklapokat adott át a miniszterelnök
 
Az antifasizmus nem baloldali vagy jobboldali, az antifasizmus dolgában érdektelen, hogy az antifasiszta koalíció tagjaként a Szovjetunió később milyen szerepet játszott az európai történelemben és a magyar történelemben. Ezt meg kell vitatni, ráadásul ez a szerep vitatható szerep - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap, amikor a Parlamentben a második világháború európai befejeződésének 60. évfordulója alkalmából Nemzeti Ellenállásért Emléklapokat adott át.
Mint mondta, a politika szereplői nehezen jutnak egyezségre abban, hogy pontosan mi is történt 1945-ben Magyarországon: megszabadulás vagy rászabadulás, azaz megszállás. Véleménye szerint azonban az élet egyértelmű és világos választ ad erre a kérdésre: "a fasizmussal, annak bármifajta megjelenésével nincs alku". Az élet azt mondja, hogy nem lehet nem emlékezni Auschwitzra és Birkenaura, arra, hogy volt egy hatalom, amely iparszerűen, önmagára majdnem még büszkén is ölte az embert származása, hite, vallása miatt - fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök a Magyar Köztársaság és a kormány nevében köszönetet mondott a kitüntetetteknek.
 
Tizenkilencen kapták meg az elismerést
 
Az emléklapot, azok a büntetlen előéletű magyar állampolgárok kaphatják meg, a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetségének, illetve a Magyar Nemzeti Ellenállók Szövetségének ajánlása alapján, akik az 1939. szeptember 1-je és 1945 május 9-e közötti időszakban Magyarországon a fegyveres vagy civil antifasiszta ellenállási és partizánmozgalomban tevékenyen részt vettek. Ez mintegy 250 embert érinthet, akik közül, most 19-en kapták meg az emléklapot Gyurcsány Ferenctől . Az emléklap mellé jár a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék is, amellyel a kitüntetettek nyugdíja 110 ezer forintra emelkedik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...