Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az észak-afrikai menekülthullámról egyeztettek az uniós belügyminiszterek

Cikk:

Az Uniónak és a tagállamoknak is szolidaritást kell mutatniuk az észak-afrikai menekülthullám által leginkább érintett országok hatóságaival, és több forrásra van szükség a menekültügyi helyzet rendezéséhez – jelentették ki az EU-tagországok belügyminiszterei hétfőn Luxemburgban. Az ülésen néhány tagország felajánlotta, hogy meghatározott számban kész menekültek befogadására.

Az Észak-Afrikából az Unió felé elindult menekülthullám volt a fő téma az EU-tagországok belügyminisztereinek hétfői luxemburgi ülésén. A találkozón kiderült: az Észak-afrikai országokból Máltára és Olaszországba érkezik a legtöbb menekült, a tagországok egyelőre önkéntesen ajánlották fel, hogy meghatározott számú menekültet készek fogadni. Több tagország segítséget kíván nyújtani Máltának, ahol népesség arányához mérten a legsúlyosabb a helyzet. Németország száz, Szlovákia tíz főt hajlandó átvállalni – jelentette be Pintér Sándor, az EU soros elnökségét ellátó Magyarország belügyminisztere.

Az Olaszországba, illetve Máltára érkező menekültek miatt az EU tovább kívánja erősíteni a FRONTEX-et, az unió külső határainak védelmét segítő ügynökséget - jelezte a Cecilia Malmström belügyi EU-biztos, aki szerint egyelőre korai lenne életbe léptetni azt a 2001-es uniós irányelvet, amely a szolidaritás jegyében átmeneti humanitárius lépésekre kötelez minden tagállamot. Ezt a lépést Olaszország szorgalmazta, de az EU-irányelv csak uniós viszonylatban is jelentős méretű menekülthullám esetére tartalmaz rendelkezéseket, amilyen például Koszovó esetében történt, így annak alkalmazása a belügyi biztos szerint egyelőre nem indokolt. Roberto Maroni olasz belügyminiszter élesen bírálta az Európai Uniót, mert úgy véli, a közösség magára hagyta Olaszországot a menekültkérdéssel.

A találkozón megfogalmazott következtetésekben a miniszterek további források előteremtését szorgalmazták a menekültügyi helyzet kezeléséhez, és kijelentették, hogy az uniónak, valamint a tagállamoknak is szolidaritást kell mutatniuk a migráció által leginkább érintett országok hatóságaival. A belügyminiszterek tudomásul vették az egyes tagállamok készségét a menekültek befogadására, egyben jelezték, hogy a menekültek önkéntes alapon történő áttelepítése tartós megoldást jelenthet. A tárcavezetők végül megállapodtak, hogy ha a helyzet indokolja, május 12-én újabb rendkívüli ülést tartanak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...