Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyarok szabadságvágyát méltatta beszédében Bush

Cikk:

A tervezettnél rövidebb beszédében George Bush amerikai elnök méltatta hazánk koszovói, afganisztáni és iraki szerepvállalását, valamint Magyarország példamutató szerepét a szabadságért vívott harcban, utalva az 1956-os forradalomra és az 1989-es rendszerváltásra.  
Magyarul köszöntötte a megjelent közjogi méltóságokat, katonai és vallási vezetőket, diplomatákat és más meghívottakat George W. Bush csütörtökön a Citadellán elmondott beszédében. Az eseményt több mint háromszáz vendég és kétszáz újságíró kísérte figyelemmel a helyszínen, a beszédet a CNN hírtelevízió élőben közvetítette.  
Az Egyesült Államok elnöke elsőként Sólyom László köztársasági elnöknek és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek mondott köszönetet a meghívásért, majd tiszteletét fejezte ki a magyar nép 1956-ban tanúsított magatartásáért. 
A forradalom leverése nem törte meg a magyarok szabadságvágyát
Akkor Magyarország egy kommunista diktatúra, egy idegen hatalom uralma alatt szenvedett, de ősszel a magyar nép úgy döntött, hogy elég volt, és változásokat követelt: a diktatúra enyhítését, a titkosrendőrség megszüntetését, sajtószabadságot és a politikai foglyok szabadon bocsátását - fogalmazott Bush. Mint mondta, a szovjet hadsereg összezúzta a magyar felkelést, de nem törte meg a magyar nép szabadságvágyát. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok kaput nyitott a magyar menekülteknek, akik közül sokan hozzájárultak Amerika jó sorsához. Amerika tanult az önök példájából, ha az emberek kiállnak a szabadságukért, Amerikának melléjük kell állni - mondta George W. Bush.  
Magyarország a szabadság reményét adta Kelet-Közép Európának
Az elnök az 1989-es rendszerváltás eseményeire utalva elismerését fejezte ki azért, hogy Magyarország a szabadság reményét adta több milllió kelet-közép-európai ember számára, és nagyban hozzájárult a vasfüggöny lebontásához. Magyarország előre halad, szabad a gazdaság, szabadok a választások, az ország elismert tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, a demokrácia érdekében pedig kész meghozni a kemény döntéseket is - mondta Bush.  
Méltatta, hogy hazánk tavaly létrehozta a Demokratikus Átmenet Központját Budapesten, az ENSZ Demokrácia Alapjához történő hozzájárulást, mellyel Magyarország jogi-pénzügyi támogatást nyújt a fejlődő demokráciáknak.  
Elismerés az iraki szerepvállalásért
George Bush kiemelte a magyarok szerepét az afganisztáni iskolák, orvosi központok létesítésében, az iraki biztonsági erők képzésében, illetve az élelmiszer- és gyógyszerellátás biztosításában. Az amerikaiak, a magyar és a koalíciós partnerek büszkék lehetnek arra, amit Irakban elértek - idézte fel múlt heti találkozóját az iraki miniszterelnökkel, akinek "ésszerű tervei vannak a biztonság javítására", ezért Bagdad megérdemli a nemzetközi közösség támogatását.  
A Nemzeti dalból idézett az amerikai elnök
George Bush kiváltságnak és megható pillanatnak nevezte, hogy virágot helyezhetett el az 56-os emlékműnél. A magyar nép ismeri a szabadság csodáját, sokan megélték a fasizmust, a kommunizmust vagy mindkettőt, mégis megőrizték hitüket a szabadságban - fogalmazott. Az amerikai elnök beszédének végén Petőfi Sándor Nemzeti dalából idézett, majd hozzátette: a költő ezeket a szavakat a magyar néphez intézte, mégis minden korban, minden néphez szólnak. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...