Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az APEH tavaly csaknem 7200 milliárd forintot szedett be

Cikk:

Az adójellegű bevételek 82 százaléka tavaly az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közreműködésével folyt be - mondta el Szikora János, az APEH elnöke csütörtökön, a kiemelt adózók számára rendezett konferencián.

A hivatal által beszedett adó- és járulékbevétel 2006-ban 7163,8 milliárd forint volt, 8 százalékkal több az előző évi 6631,9 milliárd forintnál.

A legtöbb bevétel az államháztartás likviditását is jelentősen befolyásoló úgynevezett kiemelt adónemekből származott. A bevételek 34,5 százalékát, a tb-, 25,6 százalékát az áfa-, 22,1 százalékát az szja-, 6,5 százalékát a társasági adó, 1,5 százalékát az eho-, 9,8 százalékát az egyéb bevételek adták.

Az adóhatóság az ellenőrzések során tavaly 302,2 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, jóval többet az előző évi 202,7 milliárd forintnál.

Bővültek a feladatok

Az APEH feladatai az idei évtől jelentősen bővültek, integrálta az illetékhivatalokat és a Szerencsejáték Felügyeletet; a hivatal kezeli most már a magánnyugdíjpénztárak részére történő befizetéseket, a foglalkoztatói bejelentéseket is.

Eközben az APEH szervezete is változott, a korábbi megyei igazgatóságok helyett regionális igazgatóságok jöttek létre, átalakult a Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) is. Az átszervezés eredményei Szikora János szerint már látszanak az ellenőrzési, a végrehajtási és a szolgáltatási területen is.

Juhász István, a KAIG igazgatója a konferencián elmondta: az országos illetékességűvé vált KAIG az adóhatóság első fokon eljáró szervezete, illetékessége néhány kivétellel kiterjed minden, az adóhatóság hatáskörébe tartozó ügyre. A "szuper revizor csapat" bármely adónemben országos ellenőrzéseket végezhet, olyan adózóknál (magánszemélyeknél is) is, akik nem tartoznak a KAIG-hoz.

Három területet ölel fel a KAIG tevékenysége

Az 500 fővel működő igazgatóság tevékenysége három területet ölel fel: a 631 kiemelt (2,2 milliárd forintnál nagyobb adóteljesítményű) adózó ügyeit, a központosított ellenőrzéseket, valamint a kizárólagos illetékességű ügyeket (külföldön bejegyzett vállalkozások, diplomáciai testületek, az APEH, a fegyveres testületek dolgozói).

A KAIG-hoz tartozó kör adóteljesítménye nagy, a 15 ezer milliárd forint éves adóteljesítményből 5300 milliárd forint a kiemelt, közel 500 milliárd pedig a kizárólagos illetékességű adózóktól származik.

Az új típusú központosított ellenőrzés keretében az országhatáron belüli és a határon túlnyúló körbeszámlázásos ügyeket, értékesítési láncolatokat, transzferárügyeket, színlelt szerződéseket ellenőrzi az igazgatóság.

A KAIG-hoz tartozik a technikailag jól felszerelt rapid egység is, amely egy-két órán belül a helyszínen terem, és egyszerre egy vállalat több telephelyét is ellenőrizni tudja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...