Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Katonai állásbörze a hadgyakorlaton

Létrehozva: 2003. október 6.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A honvédelmi és a munkaügyi tárca október 14-n Bevetés 2003 néven hadgyakrolattal egybekötött állásbörzét tart az ősküi gyakorló- és lőtéren. Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta, a honvédség munkahely, amely betölthető állásokat kínál, és ezzel csökkentheti a regisztrált munkanélküli fiatalok számát akár több ezer fővel is.
A Honvédelmi Minisztérium és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 2001 óta minden évben megrendezi a hadgyakorlattal egybekötött honvédelmi állásbörzét, ahol a munkanélküli fiatalokkal igyekeznek megismertetni a katonai pálya lehetőségeit és kihívásait. A Bevetés 2003 elnevezésű toborzó gyakorlatot október 14-én rendezik meg. A bemutató része a Védelem 2003 és Acélos Akarat 2003 fedőnevű hadműveleteknek, amelyekben a katonákon kívül határőrök, rendőrök és a katasztrófavédelem is részt vesz.
Jól fizető állás fiataloknak
Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elmondta, hogy a munkaügyi központokban regisztrált közel harmincezer munkanélküli fiatalnak küldenek meghívót az eseményre, és gondoskodnak a jelentkezők ingyenes utaztatásáról is. A miniszter hangsúlyozta, a szerződéses katonáknál a legalacsonyabb fizetés is a minimálbér kétszerese, de aki jól végzi a munkáját, tanul és előrelép, az a legjobban fizetett állami alkalmazott lehet.
Kevesebb sorkatona, több hivatásos
A tavalyi hadgyakorlaton megjelent kétezer fiatalból négyszáz a hivatásos honvédség tagja lett. A miniszter közölte: 2006-ig évente kétezer új szerződéses katonát szeretnének állományba venni, hatezer fővel duzzasztva a hivatásos létszámot. Ezzel párhuzamosan 2005 nyaráig fokozatosan csökkentik a besorozottak számát, jelenleg a korábbi 12 ezer helyett már mindössze nyolcezer behívót küldenek ki.
Emelni a színvonalat
Juhász Ferenc közölte, az ösküi lőtéren tartandó bemutatón elsősorban az általános vagy középiskolai végzettséggel rendelkezőknek ajánlanak állásokat. A honvédségben a középiskolát végzettek aránya jelenleg a létszám 65 százaléka. A tavalyi toborzón felvett négyszáz katonánál ez az arány 85 százalék. A hivatásos állomány tagja csak érettségizett lehet, míg a szerződéseseknél elég az általános iskolai végzettség.
A honvédség munkahely
Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta, tudomásul kell venni, hogy a honvédség az átalakuló munkaerőpiacon munkahely, amely betölthető állásokat kínál, és ezzel csökkentheti a regisztrált munkanélküli fiatalok számát akár több ezer fővel is. A munkaügyi miniszter úgy vélte, a bemutatóval egybekötött toborzó hadgyakorlat jó alkalom arra, hogy főleg a hátrányos helyzetű megyékből érkező fiúk és lányok kapjanak kedvet a versenyképes fizetésen kívül egyéb juttatásokat is kínáló katonai pályához.
Védelem 2003
Győrössy Ferenc a szárazföldi erők parancsnoka közölte, az egynapos bemutató nem "kirakatgyakorlat", hanem a szeptember 15-e óta tartó összevont hadgyakorlat része. A Védelem 2003 elnevezésű hadműveletet a katonai, rendőri, határőr- és katasztrófavédelmi alakulatok közösen hajtják végre. A Védelem 2003 az új kihívásokra koncentrál, így az egységek vegyvédelmi, terror- és katasztrófaelhárítási feladatokat hajtanak végre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...