Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indul a biodízelgyártás Magyarországon

Létrehozva: 2003. február 10.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány nemrégiben elfogadta a biodízel kísérleti alkalmazásáról szóló jogszabályt, így napokon belül Magyarországon is elkezdődik a környezetbarát üzemanyag gyártása. A zöld és adómentes gázolajat azonban még ne keressük a kutaknál, hiszen ahhoz egyelőre csak egyes mezőgazdasági termelők juthatnak hozzá.

Több éves előkészítés után a napokban Magyarországon is elkezdődik a repcéből és napraforgóból készülő üzemanyag, a biodízel gyártása. A környezetbarát hajtóanyagot egyelőre csak egy cég, a kunhegyesi Közép-Tiszai Mezőgazdasági Rt. állítja elő, de az év közepén várhatóan Mátészalkán is megindul a munka - tájékoztatott a földművelési tárca főtanácsosa, Hanzély György . A biodízel legnagyobb előnye hagyományos társaihoz képest, hogy használata csökkenti a járművek szén-dioxid és egyéb káros anyag kibocsátását, elterjedése ezen felül segíthet hazánk kőolaj-függőségének visszaszorításában is - tette hozzá.

Négy évig tartott az előkészítés

A Torgyán József vezette fölművelési tárca már négy évvel ezelőtt terveket készített a hazai biodízel ipar felvirágoztatására, az elképzelésekből azonban nem sok valósult meg. Mostanáig mindössze annyi történt, hogy a kunhegyesi társaság 1999-ben a vidékfejlesztési célelőirányzatból 82 millió forint, a mátészalkai cég pedig 243 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a projektek beindításához. (A támogatási összegek közötti különbséget az indokolta, hogy utóbbi beruházást teljesen a nulláról kellett indítani.) Kunhegyesen tavaly decemberben elkészült az üzem, így nincs akadálya annak, hogy néhány napon belül az első liter biodízel a tartályokba csordogáljon.

A biodízel adómentes

A technikai előkészítés mellett a jogszabályi háttér megalkotása is akadozva haladt, a kormány ugyanis csak a napokban fogadta el a biodízel kísérleti alkalmazásáról szóló előterjesztést. A rendelet szerint jelenleg csak az említett két társaság állíthatja elő és forgalmazhatja a zöld üzemanyagot állami adókedvezménnyel, vagyis jövedéki és forgalmi adóterhek nélkül. A visszaélések visszaszorítása érdekében pedig a terméket kizárólag azok a mezőgazdasági termelők szerezhetik be, akik tagjai lesznek az üzemek által szervezett, alapanyag-termelési és felhasználási együttműködésnek. A biodízel ára még bizonytalan, várhatóan azonban olcsóbb lesz, mint a gázolaj. Hanzély György elmondta, a gyártó kapacitás bővítését egyelőre nem tervezi a tárca.

Szlovákiában már tankolható a zöld üzemanyag

A biodízelprogram beindítását a közelgő uniós csatlakozás miatt sem lehetett tovább halogatni, a Tanács ugyanis hamarosan olyan határozatot fogad el, amely 2005-re kötelezővé teszi, hogy a teljes hajtóanyag-fogyasztás 2 százaléka, 2010-re pedig 5,75 százaléka növényi alapú legyen. Az unióban egyébként már 2001-ben mintegy 750 ezer tonna biodízelt használtak fel, Franciaországban például a TOTAL vegyíti a gázolajjal, Németországban pedig sok töltőállomáson önálló kútfejen forgalmazzák. Ausztriában a vásárlók - elsősorban mezőgazdasági termelők - a biodízel gyártóktól közvetlenül szerezhetik be a hajtóanyagot.

Becslések szerint a növényei eredetű üzemanyagok használatával 2005-re akár 12,2 millió tonnával is csökkenteni lehet az EU széndioxid-kibocsátását. Érdekesség, hogy a zöld gázolaj árusítását már a szomszédos Szlovákia is megkezdte.

Ugrás vissza Ugrás vissza...