Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A nemzeti parkok fejlesztése segíti az ökoturizmust

Létrehozva: 2004. május 4.
Módosítás: 2004. május 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Százmillió forintos beruházással ökológiai bemutatóközpontot hoztak létre a kápolnapusztai bivalyrezervátumban. A környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy elkészült a nemzeti parkok hatéves fejlesztési terve, amely 126 bemutatóhely korszerűsítését tartalmazza.

A Balaton környéki védett természeti értékek megismertetésére a legjobb eszköz a jól menedzselt ökoturizmus - hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kelet-zalai Kápolnapuszta bivalyrezervátuma ökológiai bemutatóhelyének avatásakor, kedden.

A szaktárca vezetője szerint "fel kell ismernünk, hogy a nem materializált természeti értékekben milyen erkölcsi, nevelési haszon rejlik a jelen és a jövő számára". Hozzátette, hogy "a turizmusnak ezt a szeletét a természeti értékek sérelme nélkül kell és lehet működtetni, fejleszteni". Erre kitűnő példa a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén működő kápolnapusztai bivalyrezervátum.

Fejlesztik a nemzeti parkok bemutatóhelyeit

A környezetvédelmi miniszter elmondta: elkészült a tíz nemzeti park hatéves fejlesztési terve, amely 126 bemutatóhelyet foglal magába. "Szintén elkészült az európai jelentőségű védendő övezeteket kijelölő Natura 2000 program, amely az ország területének 26 százalékát érinti" - közölte Persányi Miklós, megjegyezve, hogy az erről szóló jogszabálytervezet már parlamenti vitán szerepel.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezető szakemberei elmondták: az ökológiai bemutatóközpont csaknem százmillió forint ráfordítással készült el. A helyi értékeket nádfedelű, korszerűen felszerelt épületekben lehet megismerni. Megnyílt a kis-balatoni élővilágot, használati eszközöket, népviseleteket és a bivalyrezervátum történetét megismertető kiállítás, valamint videotechnika segíti az ismeretszerzést.

A 120 hektáros bivalyrezervátumban az ország állományának egyharmada, majdnem kétszáz jószág él.

Ugrás vissza Ugrás vissza...