Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Kovács László energiaügyi biztos lesz

Létrehozva: 2004. augusztus 12.
Módosítás: 2004. október 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kovács László az energetikai területért felel majd a november elsején hivatalba lépő új Európai Bizottságban. Barroso, a testület elnöke a vártnál korábban jelentette be a tárcák elosztását, melyek közül néhányat szétválasztott, és öt alelnöki tisztséget hozott létre.

Az Európai Bizottság következő elnöke csütörtökön ismertette a tárcák elosztását a november elsején hivatalba lépő huszonöt fős testületben; Kovács László , a bizottság majdani magyar tagja az energiaügyi kérdésekért lesz felelős.

José Manuel Durao Barroso nem alakította át lényegesen a szakterületek jelenlegi szerkezetét, de a mostani kettővel szemben öt alelnöki tisztséget hozott létre, néhány tárcát pedig kettéválasztott.

Öt alelnök segíti Barroso munkáját

Alelnök lesz a német Günter Verheugen , a svéd Margot Wallström , valamint a francia Jacques Barrot , a testület bővítési, környezetvédelmi, illetve regionális kérdésekért felelős jelenlegi tagja, akik a Barroso-bizottságban is helyet kapnak. Az újonnan hivatalba lépő biztosok közül az észt Siim Kallas és az olasz Rocco Buttiglione kerül még alelnöki tisztségbe. Kallas adminisztratív és pénzügyi ellenőrzési kérdésekkel, valamint a csalásellenes harccal foglalkozik majd, Buttiglione pedig a bel- és igazságügyi területért lesz felelős.

Barroso némileg váratlanul, az eddig jelzettnél több mint egy héttel korábban ismertette a feladatkörök elosztását az új bizottságban. Az utóbbi hetekben elhangzott hivatalos közlések - a bizottság részéről is - arról szóltak, hogy ez az augusztus 23-ával kezdődő héten lesz esedékes.

A nagyobb tagállamoknak nem sikerült megszerezniük a legnagyobb súlyúnak tekintett - gazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű - tárcák mindegyikét. Egyedül Nagy-Britannia esetében teljesült az a várakozás, amely szerint majdani biztosa, Peter Mandelson a külkereskedelmi kérdésekért lesz felelős.

Régi-új vezető a gazdasági és pénzügyi területen

A többi kulcstárca közül a gazdasági és pénzügyek az új bizottságban is ezek jelenlegi felelőse, a spanyol Joaquín Almunia irányítása alatt maradnak. A belső piaci biztos tisztségét Barroso kettéválasztotta, és az új posztokat egy-egy kisebb tagállam biztosának juttatta: az ír Charlie McCreevy a szorosabb értelemben vett belső piaci ügyekkel és a szolgáltatási szektorral, a bevallottan euroszkeptikus lett Ingrida Udre pedig adózási kérdésekkel és vámügyekkel foglalkozik majd. Kisebb tagállam által jelölt biztosnak, a holland Neelie Kroes-Smitnek jutott az ugyancsak kiemelkedően fontosnak számító versenypolitikai terület.

A fajsúlyosabbnak tekintett tárcák közé tartozik még a - jelentős közösségi források elosztása felett felügyelő - regionális kérdésekért felelős biztos tisztsége, amelyet a lengyel Danuta Hübner kapott. A közösségi pénzügyek szempontjából hasonlóan fontos pénzügyi tervezési és költségvetési tárca a litván Dalia Grybauskaiténak jutott.

Margot Wallström új feladatokat kapott

Az egyetlen teljesen új feladatkör az ugyancsak alelnökké kinevezendő Wallströmnek szánt intézményi kapcsolatok és kommunikációs stratégia területe lesz. A Buttiglione által felügyelendő bel- és igazságügyi tárca csak a nevében változik: ezentúl - az 1999-es tamperei csúcson meghirdetett program alapján - az "igazságosság, szabadságjogok és biztonság" területeként lesz ismert.

A bővítési ügyeket a finn Olli Rehn , a külkapcsolatokat pedig Benita Ferrero-Waldner jelenlegi osztrák külügyminiszter fogja felügyelni a Barroso-bizottságban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...