Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Támogatták a bizottságok Varga Mihály kinevezését

Cikk:

A Miniszterelnökség jelenlegi vezetőjét, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszterjelöltet kedden hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági, illetve számvevőszéki és költségvetési bizottsága, a jelölt mindkét plénum előtt megkapta a kinevezéséhez szükséges támogatást.

Varga Mihály olyan hitelmegállapodás megkötésére törekszik, amely elsősorban és kifejezetten előnyökkel jár az ország és a gazdaság számára, így erősíti a magyar gazdaság iránti bizalmat. Azon leszek, hogy az ország számára a lehető legjobb megállapodás szülessen, olyan, amely tartható, amely garanciát jelent a nemzetközi szervezeteknek arra, hogy Magyarország gazdasága fenntartható pályán van – mondta a gazdasági bizottság meghallgatásán a miniszterjelölt.

A kormány elővigyázatossági megállapodásra törekszik, amely biztonsági hálót jelent a magyar gazdaságnak, így erősíti a gazdaság iránti bizalmat. Ennek köszönhetően egyebek mellett a ma a GDP 4-4,3 százalékát is elérő államadósság-szolgálat is csökkenhet - mondta. Varga Mihály szerint a tárgyalások nyáron kezdődhetnek.

A jelölt szerint szükség volt a 2008-ban kötött IMF-megállapodásra és ezért Magyarország köszönettel tartozik a szervezetnek, de emlékeztetett arra is, hogy a hitel visszafizetési kötelezettsége kizárólag erre a ciklusra esik. A 2016-ig tartó törlesztési időszakban különösen 2012-ben és 2013-ban magasak ezek a terhek, 3,5 illetve 5 milliárd euró visszafizetését jelentik.

Júniusra megszűnhet a Magyarország ellni deficiteljárás

A nemzetközi közgazdasági gondolkodásban újdonság, hogy a megszorítások és a szigorú fiskális politika mellé felsorakozott a gazdaságösztönzés igénye is, ezért Varga Mihály szerint olyan politikára van szükség, ami jobban koncentrál a munkahelyek bővítésére és a növekedés ösztönzésére. A miniszterjelölt szerint a kormány az elmúlt két évben komoly erőfeszítéseket tett az államháztartási hiány leszorítására, ennek köszönhetően júniusra megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás az országgal szemben. Júniusig a kormánynak igazolnia kell Brüsszel felé, hogy jövőre is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt, és el kell gondolkodnia azon, milyen erőfeszítéseket kell még tenni a munkahelyek növelése és a növekedés ösztönzése érdekében.

A jelölt miniszterré történő kinevezését a 18 kormánypárti képviselő támogatta, az 5 ellenzéki tartózkodott.

Támogatta Varga Mihály kinevezését a költségvetési bizottság

Varga Mihály a költségvetési bizottság keddi meghallgatásán reményét fejezte ki, hogy a túlzottdeficit-eljárás júniusi megszüntetése után elindulhatnak a tárgyalások, véleménye szerint látható, hogy ezzel kapcsolatban az EU, illetve az IMF illetékesei is az unió június 23-i döntésére várnak. Ha megszületik a megállapodás, akkor a finanszírozás kamatterhe még ebben ciklusban a GDP 4 százaléka alá csökkenhet.

A meghallgatáson a miniszterjelölt emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormány két fontos dokumentumot juttatott el Brüsszelbe, a Konvergenciaprogramot és a Széll Kálmán Terv 2.0-t, amelyekben bemutatta a  hiány csökkentését. Az intézkedésekkel kényelmesen 3 százalék alatt lehet tartani a hiányt jövőre is, az idei GDP mutatók megfelelnek a várakozásoknak, urai vagyunk a helyzetnek – mondta.

Ugrás vissza Ugrás vissza...