Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csak írásban kérheti a BKV a bliccelő adatait

Létrehozva: 2003. július 14.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A rendőrségi szabályzat módosítása értelmében a helyszínen intézkedő rendőr nem szolgáltathatja ki a bliccelésen kapott utas adatait az ellenőröknek. A BKV mostantól utólagosan írásban kérheti az utas adatait az illetékes rendőrkapitányságtól.
Csak a rendőrkapitányságoktól kérhetik el mostantól a Budapesti Közlekedési Vállalat ellenőrei a bliccelők adatait. A rendőrség szolgálati szabályzatának módosítása miatt az intézkedő rendőr nem közölheti az igazoltatott adatait az ellenőrökkel - közölte Gulyás Csaba , a szabadságon lévő adatvédelmi biztos munkatársa.
Állampolgári bejelentésekre alapozva az ombudsman az elmúlt években többször is jogsértőnek minősítette azt az eljárást, hogy a rendőrök a helyszíni intézkedésnél átadják a bliccelők adatait a BKV-ellenőröknek. A jogsértés megszüntetésére a belügyminiszter július 1-jével módosította a rendőrség szolgálati szabályzatát.
BKV ellenőrök ezentúl rendőri intézkedést kérhetnek. A rendőr az igazoltatásról készült jelentést leadja a kapitányságon, ahonnan a BKV írásban elkérheti az adatokat.
A BKV-ellenőröket semmilyen jogszabály nem hatalmazza fel arra, hogy igazolványt kérjenek, azaz igazoltassanak, ezért mindössze az utasok közléseire hagyatkozhatnak. A közlés megtagadása esetén az ellenőr hívhat ugyan rendőrt, de annak megérkeztéig nem tartóztathatja fel az utast.
A BKV eddig is a kapitányságokról kérte el az adatokat
- Az ellenőrök tisztában vannak azzal, hogy a bliccelők adatait csak a rendőrkapitányságoktól kérhetik - nyilatkozta Bencze Ferencné, a BKV Rt. szakszolgálat vezetője. Évek óta arra oktatják az ellenőröket, ha a rendőrségtől kérnek segítséget, akkor a rendőrök szolgálati számát, helyét írják fel, hogy a bliccelők adatait megkérhessék a kapitányságoktól - mondta el a szakszolgálati vezető.
Ugrás vissza Ugrás vissza...