Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Létrejött a bérmegállapodás a BKV-nál

Létrehozva: 2006. március 9.
Módosítás: 2010. március 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egységesen 17 ezerrel forinttal emelkedik a BKV-dolgozók fizetése - erről csütörtökön született megállapodás a hetek óta tartó tárgyalássorozat végén. A főpolgármester üdvözölte a megegyezést.

Megszűnt a sztrájkveszély a BKV-nál, miután másfél hónapos tárgyalások után a felek között létrejött a bérmegállapodás - jelentette be Demszky Gábor a cégnél tartott csütörtöki tájékoztatóján. A főpolgármester elmondta: személyenként 17 ezer forintos béremelést, valamint kétezer forint teljesítményhez kötött prémiumot kapnak januártól visszamenőlegesen a dolgozók. Hozzátette: a prémium fedezetét belső átcsoportosítással teremti elő a cég.
 
Demszky Gábor közölte, hogy a bérmegállapodást hivatalosan pénteken írják alá, addig egyeztetések zajlanak. Megjegyezte, hogy ez a megállapodás elsősorban bérfelzárkóztatási célokat szolgál, illetve biztosítja a munkabékét és a megbízható tömegközlekedést Budapesten. Emiatt a főpolgármester örömmel üdvözli a megegyezést.
 
210 ezer forintra nőtt az átlagbér
 
Aba Botond vezérigazgató elmondta, hogy a béremeléssel 210 ezer forintra nőtt a cégnél az átlagbér.
 
A január 16-án kezdődött bértárgyalásokon a cégvezetés 5 százalékról indulva ajánlott fel végül több mint 8 százalékos átlagos emelést, ami esetenként 12 százalék is lehet. Az érdekképviseletek személyenként 25 ezer forintról mérsékelték bérigényüket. Fontos eredménynek tartják, hogy egységes lett az emelés mértéke. Korábban a cégvezetés eltérő mértékű emelést javasolt az egyes foglalkoztatási csoportoknál.
 
Az rt.-nél 220 ezer forint volt eddig a szellemi dolgozók, 190 ezer a járművezetők és 150 ezer forint a fizikai dolgozók keresete.
 
Tavaly a mintegy 13 ezer főt foglalkoztató cégnél átlagosan személyenként 16 ezer forintos béremelés valósult meg, ami egyes esetekben több mint 10 százalékos bérnövekedést jelentett.
Ugrás vissza Ugrás vissza...