Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Drasztikusan emelkednek a BKV-pótdíjak

Cikk:

Budapesten az eddigi 750 forint helyett 2500 forintot kell fizetnie annak, aki otthon felejtette bérletét, és emiatt nem tudja azt felmutatni az ellenőrnek - egyebek mellett erről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Átlagosan 3,9 százalékkal drágul a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használati díja - erről csütörtökön döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A díjemelést a kormánypártiakkal együtt voksoló MDF-es szavazattal fogadták el. A Fidesz és a KDNP képviselői a napirend elfogadása után, a kormánypártiak antidemokratikus eljárása ellen tiltakozva elhagyták az üléstermet.

A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által javasolt, esetenként több mint háromszoros mértékű emelést jelentő új BKV pótdíjszabályozást csak az MDF-esek szavazataival tudták elfogadni a kormánypártiak.

210 milliós pluszbevételt remélnek

A pótdíjak visszatartó erejének növelésével és a bevételek emelésének szükségességével indokolta a szocialista politikus a jelentős mértékű pótdíjemelést.

Az önkormányzat szakbizottságai által egy nappal korábban tárgyalt pótdíjrendelet vitájában a városháza apparátusa ismertetett egy tanulmányt, mely szerint 210 millió forintos pluszbevétel várható a pótdíjak megemeléséből.

Az új szabályzás szerint helyszínen kiegyenlítve 5000 forint lett a pótdíj, a jelenlegi 2500 forint helyett. Harminc napon belül 10 ezer forintot kell majd fizetni 7500 forint helyett. Harminc napon túli fizetéskor 20 ezer forintba kerül a pótdíj 15 ezer forint helyett. Legnagyobb az emelés mértéke az otthonfelejtett bérletek bemutatása esetén, amikor 750 forint helyett 2500 forintot kell fizetni.

A módosítóindítványok mindegyikét leszavazták. Erre a sorsra jutott Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) azon javaslata is, hogy maradjon 750 forint a bérletbemutatás pótdíja. Ugyancsak leszavazták a Fidesz és a KDNP módosítóindítványait is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...