Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elmarad a BKV-sztrájk

Létrehozva: 2007. szeptember 3.
Módosítás: 2007. szeptember 3.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

2008 végéig szóló megállapodást írtak alá a BKV Zrt. és a szakszervezetek képviselői, így elmarad a keddre meghirdetett sztrájk.

Lezárult az idei bértárgyalás, miután a szakszervezetek és a BKV Zrt. vezetősége egyezségre jutott - jelentette be Antal Attila, a BKV Zrt. vezérigazgatója.

A vezérigazgató elmondta, hogy a bérfejlesztés az üzleti terv keretein belül valósul meg. Szeptember 1-jétől havonta és dolgozónként bruttó hatezer forint béremelést fogadtak el a felek, amelyet 2008. január 1-jétől december 31-ig további 7100 forinttal egészítenek ki. Ezenkívül még idén szeptemberben bruttó 12 ezer forint egyszeri mozgóbért is kifizetnek a dolgozóknak.

Jobb menetrendet alakítanak ki

A munkáltató a kollektív szerződésben rögzített pihenőidők átszervezésével, hatékonyságnöveléssel biztosítja a béremeléshez szükséges összeget. A menetrendet ez nem befolyásolja - tette hozzá. A bérköltség egyébként a vállalat kiadásainak mintegy 50 százalékét teszi ki.

Antal Attila hangsúlyozta: jobb, "pörgősebb" menetrendet alakítanak ki, a pihenőidők átszervezésével ésszerűbbek, rugalmasabbak lesznek a szabályok, így kevesebb jármű ugyanazt a szolgáltatást tudja majd nyújtani. Elsősorban a buszközlekedés vonatkozásában várnak hatékonyságnövekedést.

„Nagyon jó megállapodás"

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége (VTDSZSZ) elnökhelyettese csak annyit fűzött hozzá, hogy nagyon jó megállapodást sikerült kötniük a szakszervezeteknek és a munkáltatónak.

A béremelés során biztosítják a tartósan távol lévő dolgozók átlagos bérfejlesztését is, így a távolléti díj 2007 szeptemberétől további három százalékkal emelkedik.

A szakszervezetek képviselői és a BKV Zrt. vezetősége abban is megállapodtak, hogy a jelenlegi dolgozónként és havonta ötezer forint étkezési utalványt adóváltozás esetén a 2008. évi adómentes szintre emelik, és a munkáltató vállalta: a fejenként 42 ezer forintos év végi étkezési utalványt 2008-ban is változatlan feltételekkel biztosítja.

Két hónapja tárgyaltak

A BKV vezetősége és a szakszervezetek képviselői július 2-a óta folytattak tárgyalásokat az idei bérfejlesztésről. A vállalat az év elején személyenként és havonta 15 ezer forintos béremelésben állapodott meg a szakszervezetekkel, de Antal Attila vezérigazgató ígéretet tett arra, hogy fél év múlva újra tárgyalóasztalhoz ülnek. Miután a BKV Zrt. menedzsmentje a második félévre is személyenként és havonta átlagosan 15 ezer forintos bérfejlesztést ajánlott, a szakszervezetek ezt elutasították.

Többhetes tárgyalás után végül hétfőn hajnali egy órakor írták alá a megállapodást a munkáltató és a szakszervezetek képviselői.

Ugrás vissza Ugrás vissza...