Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egész napos BKV-sztrájk lesz pénteken

Cikk:

Pénteken egész napos sztrájkra készülnek a BKV-szakszervezetek, miután a szerdán, késő estig tartó tárgyaláson sem sikerült egyezségre jutnia a közlekedési vállalat vezetőségének és a sztrájkbizottságnak.

A teljes munkabeszüntetés 0-24 óráig tart majd, de a járművezetők csak üzemkezdettől üzemzárásig sztrájkolnak, így az éjszakai járatok menetrend szerint közlekednek pénteken is.

- A felek legközelebb jövő hét kedden egyeztetnek újra, de amennyiben csütörtökön olyan jelzés érkezik a kormányzat vagy a tulajdonos részéről, ami befolyásolná a pénteki sztrájkot, akkor hajlandóak vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

Nem tudták elfogadni a vezetőség ajánlatát

A szakszervezetek szerdán nem tudták elfogadni a BKV Zrt. vezetőségének ajánlatát, amelyben a cég engedményeket tett: elállt a tavaly decemberben bejelentett 300 fős létszámleépítéstől, illetve vállalta, hogy a tervezetének végső kidolgozásába bevonja a szakszervezeteket is, mert abban nincs szó a paraméterkönyv visszavonásáról, és nem adtak garanciát arra vonatkozóan, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékesekkel a cég gazdasági problémáinak megoldására.

Üljünk kerékpárra!

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) arra kér mindenkit, lehetőség szerint ne autóval, hanem kerékpárral menjen munkába.

Néhány busz biztosan szállít utasokat

A BKV Zrt. alvállalkozóit nem érinti a sztrájk, így a Nógrád Volán és a VT Transman zavartalanul üzemelteti összesen 20 járatát a bérelt viszonylatokon a munkabeszüntetés alatt is. A normális menetrend szerint közlekedik a főként Budafokon és a XI. kerületben üzemelő 150-es, a 14 és 114-es, 30-as, a 41-es és 41 gyors, az 50-es, 58-as, a 250-es, a 13-113-113A, és a 87-87A-187 jelzésű autóbusz. A hétköznapi menetrend szerint járnak majd a IV., XIV. és a XVII. kerületben közlekedő 88-as, 120-as, 147-es, 170-es gyors jelzésű buszok is.

A múlt hétfőn tartott félnapos sztrájk alatt az alvállalkozókkal együtt is csak a teljes szolgáltatás hét százaléka üzemelt.

A sztrájk „elháríthatatlan ok"

A Munka törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

A közoktatásról szóló törvény alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában a sztrájk napján megtarthatók-e a tanítási órák.

Az intézményvezetők a hiányzók és bejárók magas száma miatt rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el, az iskoláknak azonban gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...